Geluk

Hoe je december zonder stress doorkomt

Logo Her Health
Geschreven door Redactie

December is zo’n maand waar we vaak al lang naar uitkijken. De gezelligheid, de tradities en de feestelijkheden. Maar het is misschien ook wel de meest stressvolle maand. Cadeautjes kopen, het huis versieren en gezellig maken, voorbereidingen treffen voor het kerstdiner, zorgen dat alles gesmeerd loopt.

En die drukte beperkt zich niet tot je thuissituatie. Op de school van je kinderen wordt er ook vanalles georganiseerd waar jij als ouder bij wordt betrokken, op de sportclub idem dito en op je werk gaat Sinterklaas of de Kerstman ook niet ongemerkt voorbij.

Dat vraagt dus wel wat van je kostbare vrije tijd en meestal nog in de avonduren ook. Want het meeste zal toch naast je werk en dagelijkse beslommeringen moeten gebeuren. Dus even geen tijd om zelf te trainen voor dat loopje dat je op de planning hebt staan en wat minder uurtjes slaap om bij te komen van alle drukte. Terwijl je dagelijkse werk en activiteiten natuurlijk gewoon door gaan.

Het is dan ook niet zo gek dat je, als alles achter de rug is begin januari, bekaf bent. Want je hebt tegen die tijd flink ingeteerd op je reserves, waardoor je draagkracht is afgenomen. Meer uren draaien dan je gewend bent is een behoorlijke belasting, maar normaal gesproken kunnen we dat best een tijdje hebben. Wat het uitputtend maakt is de stress die je jezelf daarbij oplegt. Want je maakt je druk om wat er komen gaat, je vraagt je af of het wel goed zal gaan, of je het wel goed geregeld hebt. Allemaal zorgen om toekomstige problemen waar je uiteindelijk pas iets mee kunt als het daadwerkelijk aan de orde is.

Leer daarom in het huidige moment te zijn. Focus op wat nu is en laat wat mogelijk nog komen gaat voor wat het is. Heb vertrouwen dat het goed komt en het oké zal zijn. Waarom zou je nu al uitgaan van het ergste? Als het zover is en het gaat niet zoals je wilt kun je altijd nog ingrijpen.

Om dit te oefenen kun je jezelf letterlijk wat ademruimte geven. Hoewel het tegenstrijdig lijkt (want je hebt het immers hartstikke druk en geen tijd voor andere dingen), is het van belang om jezelf een paar minuten per dag te gunnen om even te gaan zitten en niets te doen. Ga dan eens bij jezelf na wat voor gedachten er allemaal voorbij komen. Je hoeft er op dat moment niets mee te doen, alleen maar te aanschouwen. En merk ook op of er gevoelens meekomen met die gedachten. Ben je geïrriteerd? Of onrustig? Voel je je verdrietig of boos? Doe dit ongeveer een minuut en breng dan je aandacht heel beslist naar je ademhaling. Waar voel jij je ademhaling het beste? Bij je neus of juist bij het rijzen en dalen van je borst of buik? Je hoeft niets te veranderen aan je ademhaling. Die is goed zoals die is. Doe ook dit een minuut of zo en merk dan op wat je in de rest van je lichaam voelt. Een pijntje of prikkeling, warm of koud, een tinteling of kriebeltje. En keer dan rustig weer terug naar waar je zit en waar je je bevindt.

Zo ben je met niet veel meer dan een minuut of drie weer helemaal bij jezelf en tot rust gekomen. Op die manier gaat het ook jou lukken om die stressvolle decembermaand goed door te komen. Gun jij jezelf die drie minuten?

© Betty van Zoelen / Coaching Natuurlijk!, alle rechten voorbehouden.

Wil jij ook meer rust in je hoofd en je lijf? Ga dan naar www.coachingnatuurlijk.nl en download mijn gratis e-boek ‘De magische sleutel tot rust, balans en energie’.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie