Het is misschien geen fijn onderwerp om over te praten, maar urineverlies komt voor bij 1 op de 4 vrouwen. Het is dus hartstikke normaal! Het is natuurlijk wel heel vervelend, want het is vaak de oorzaak van onzekerheid en schaamte. Gelukkig hoef je er niet mee rond te blijven lopen. In dit artikel lees je namelijk welke vormen van urineverlies er zijn, wat de oorzaken ervan kunnen zijn en wat je ertegen kan doen.
Vormen van urineverlies en oorzaken
Er zijn verschillende vormen van incontinentie, namelijk stress-incontinentie, aandrangincontinentie en overloop-urine-incontinentie. Het is verstandig om eerst uit te zoeken welke vorm jij hebt, zodat je je klachten gerichter aan kan pakken. Hieronder lees je meer over de verschillende vormen van incontinentie.
Stress-incontinentie
Stress-incontinentie of inspanningsincontinentie is de meest voorkomende vorm van urineverlies bij vrouwen. Hierbij verlies je ongewild urine als je lacht, hoest, niest, bukt, sport of bij andere bewegingen die druk op je buik veroorzaken, zoals tillen.
Stress-incontinentie kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen doordat de sluitspier niet goed werkt (een zwakke blaasfunctie). Een andere oorzaak kan te zwakke bekkenbodemspieren zijn. Bij oudere vrouwen kan urineverlies worden veroorzaakt door een tekort aan oestrogeen tijdens de overgang.
Als je hier last van hebt is het handig om goed incontinentie materiaal te dragen. Gelukkig kan je de klachten in sommige gevallen verhelpen. Een bekkenfysiotherapeut kan je oefeningen leren om je bekkenbodemspieren mee te versterken, zodat deze beter werken en je je plas beter op kunt houden.
Aandrangincontinentie
Bij aandrangincontinentie krijg je ineens aandrang om te plassen, doordat je blaasspier onverwachts samenknijpt. Je kan het dan moeilijk ophouden en redt het daardoor niet altijd om op tijd naar het toilet te gaan. Dit kan worden veroorzaakt door een urineweginfectie of een hyperactieve blaas.
Je kan van je klachten afkomen of ze verminderen door je blaascapaciteit te vergroten met blaastraining. Met blaastraining leer je je blaas namelijk om de plas langer op te houden. Dit zorgt er meestal voor dat je klachten minder worden of zelfs helemaal weggaan. Een bekkenfysiotherapeut helpt je hierbij.
Overloop-urine-incontinentie
Lek je kleine hoeveelheden urine als je blaas vol zit? Dan heb je waarschijnlijk last van overloop-urine-incontinentie. Doordat je niet aanvoelt dat je moet plassen, houdt je blaas urine vast. Hierdoor komt er te veel druk op je blaas en kan je dus gaan lekken.
Overloop-urine-incontinentie kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een zwakke blaas of een verstopping. Net als bij stressincontinentie kan het ook door een verminderde aanmaak van oestrogeen tijdens de overgang komen.
Net als bij inspanningsincontinentie en aandrangincontinentie kunnen bekkenbodemoefeningen en blaastraining je helpen om van je klachten af te komen of ze te verminderen.
Blijf niet met ongewild urineverlies rondlopen
Ongewild urineverlies is heel vervelend en kan naast onzekerheid ook zorgen voor vervelende huidklachten. Blijf er dus niet mee rondlopen als je er last van hebt. Ga eerst na van welke soort incontinentie je last hebt.
Twijfel je? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je misschien ook helpen als bekkenbodemspieroefeningen en blaastraining niet genoeg zijn om van je urineverlies af te komen. Zo kan je (sneller) van je klachten afkomen en je leven weer leiden zoals jij het wilt!