Gezondheid

5 dagelijkse gewoontes die net zo slecht voor je zijn als roken

5 slechte gewoontes

Je denkt om je gezondheid, je rookt niet, drinkt gematigd en denkt dus dat jij je ongezonde gewoontes hebt getackeld, toch?
De volgende 5 gewoontes zijn zo ongezond dat ze net zoveel kans geven op het krijgen van kanker als het roken van sigaretten. Gelukkig zijn dit 5 gewoontes die je makkelijk kunt veranderen.

1 De hele dag zitten
Zelfs als je regelmatig sport is zitten voor lange periodes achter elkaar, of het nou achter je bureau of in een auto is, gelinkt aan verschillende gezondheidsproblemen. Volgens het Alberta Health Services-Cancer Care in Canada wordt niet bewegen gelinkt aan jaarlijks bijna 160.000 gevallen van borst, darm, prostaat en longkanker.

Zorg daarom dat het een gewoonte wordt om pauzes te nemen op je werk of misschien kun je zelfs een staand bureau kopen of maken zodat je niet de hele dag zit. Probeer als je thuis bent de verleiding te weerstaan om voor de tv op de bank neer te ploffen en daar de hele avond niet meer vandaan te komen. Ga een rondje lopen, fietsen of trek een paar minuten uit om bijvoorbeeld iets schoon te maken.

2 Te veel vlees en kaas eten
Dierlijke eiwitten zijn rijk aan IGF-1, een groeihormoon die de groei van kankercellen kan bevorderen. Een studie van de universiteit van Southern California, gepubliceerd in Cell Metabolism wijst uit dat mensen die op een dieet werden gezet hoog aan dierlijke eiwitten 4 keer meer kans hadden op het krijgen van kanker dan mensen die een dieet laag aan dierlijke eiwitten volgen.

Vervang sommige dierlijke eiwitten voor vegetarische. Volgens deze zelfde studie hebben voedingsmiddelen die veel plantaardige eiwitten bevatten, zoals bonen (die net zoveel eiwitten bevatten als sommige vleessoorten), deze verhoogde kans op kanker niet. Uit deze studie kwam ook naar voren dat als je ouder bent dan 65 het eten van veel dierlijke eiwitten niet zo slecht is omdat het lichaam vanaf die leeftijd minder IGF-1 aanmaakt.

3 Koken met de verkeerde olie
Als je gaat bakken en braden dan kun je het beste een olie of vet gebruiken dat de minste kans loopt om beschadigd te worden tijdens verhitting. Veel oliën en vetten zijn schadelijk voor de gezondheid zodra je ze gaat verhitten, omdat ze bij een bepaalde temperatuur van structuur veranderen. De oxidatie die als gevolg hiervan plaatsvindt is zeer schadelijk voor hart- en bloedvaten, lever en nieren en ondermijnt het immuunsysteem

Zorg dat je voor verschillende doeleinde de juiste olie gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld olijfolie prima gebruiken als je iets wilt bakken op middelhoog vuur voor niet te lange tijd, maar als je iets op hoog vuur wilt bakken kun je beter avocado-olie of kokosolie gebruiken. En vergeet niet om je afzuigkap aan te zetten!

4 De zonnebank
Wie regelmatig onder de zonnebank ligt vergroot de kans op plaveiselcelkanker aanzienlijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Dundee en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Vijftigers die regelmatig de zonnebank hebben gebruikt blijken bijna tweemaal zoveel kans te hebben op plaveiselcelkanker, een veelvoorkomende vorm van huidkanker. Kijk voor meer informatie op de website van het LUMC 

Probeer te leren houden van je lichte huid. En eet daarnaast meer wortels en tomaten, deze groenten schijnen je teint een boost te geven aldus een studie gepubliceerd in Evolution and Human Behavior.

5 Te kort slaap
Te weinig slaap kan zorgen voor een hoge bloeddruk, obesitas en tal van andere gezondheidsproblemen.

Altijd moe zijn is niet normaal. Als je het gevoel hebt dat je niet voldoende slaap krijgt neem dan eens contact op met je huisarts. Samen kunnen jullie wellicht eens kijken wat er aan de hand is. Misschien heb je bijvoorbeeld slaapapneu en is dit de reden dat je niet goed rust.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Bron: Prevention.comLeids Universitair Medisch Ziekenhuis