Geluk

Deze 6 dingen ben jij absoluut niet aan je baas verschuldigd

Deze 6 dingen ben jij je baas absoluut niet verschuldigd

Een gewone werkdag is al lang genoeg en technologie zorgt ervoor dat deze dagen alleen maar langer worden. Wanneer je eindelijk thuis komt blijven mailtjes van mensen die direct een antwoord verwachten nog steeds binnenstromen.

Hoewel de meeste mensen zeggend dat ze, zodra ze thuiskomen, los komen van hun werk zegt recent onderzoek wat anders. Dit onderzoek toont aan dat meer dan 50% van de werknemers hun werkmail voor en na kantooruren, tijdens het weekend en als ze ziek zijn checken. En 40% van ons checkt zelfs zijn werkmail tijdens de vakantie.

Maar dit is hartstikke slecht voor je, onderzoek toont aan dat de verwachting dat mensen na werktijden hun mails nog beantwoorden voor een verhoogt stress gevoel zorgt. Dit zorgt ervoor dat mensen nooit echt los kunnen komen van hun werk, wat enorm slecht is voor je gezondheid want het verhoogt op het risico op hart- en vaatziektes, depressie en obesitas.

Daarom is het zo belangrijk om grenzen tussen ons persoonlijke en professionele leven aan het geven. Als je dit niet doet zullen je persoonlijke leven en gezondheid hier onder lijden. Daarom is het goed om te bekijken wat je wel en niet aan je baas bent verschuldigd. Want als je met sommige dingen geen strenge grenzen stelt en nee leert te zeggen tegen je baas dan geeft je iets weg wat van onschatbare waarde is.

1 Je gezondheid
Het is lastig om te weten hoe je nou gezonde grenzen stelt als het op je gezondheid aankomt. Maar stress wat langzaam opbouwt, slaap tekort en de hele zitten tellen allemaal bij elkaar op en voordat je het weet ben je chronisch moe en lichamelijk niet meer gezond. Het is daarom belangrijk om deze dingen niet langzaam te laten gebeuren, wat betekent dat je een consistente routine moet aanhouden.

Wat heb jij nodig om gezond te blijven? Wandelen tijdens je lunch, niet werken tijdens de weekenden, je vakantiedagen opnemen, etc. Maak een plan en houd je hieraan. Want als jij dit niet doet dan sta jij het toe dat je gezondheid ten koste gaat van je werk.

2 Je familie
Het is makkelijk om je familie op de tweede plek te zetten als je druk bent op je werk. We doen dit omdat we onze baan zien als de manier waarop we voor onze familie kunnen zorgen. Je wilt dat je kinderen kunnen studeren, dat ze op vakantie kunnen enz. Deze gedachtes zijn prachtig, maar voor jouw familie is quality time doorbrengen met jou het belangrijkste wat er is. Aan het einde van je leven zul je niet terugdenken aan hoeveel geld je hebt verdiend, je zult terugdenken aan de herinneren die je hebt gecreëerd met je familie.

3 Je geestelijke gezondheid
En hoewel de één meer aankan dan de ander, hoef jij hier helemaal niets op in te leveren voor je baas. Een baan die een stukje neemt van jouw geestelijke gezondheid, neemt al veel meer dan het ooit zou mogen. En jouw geestelijke gezondheid is iets wat je baas niet voor je in de gaten kan houden. Dit moet je zelf bijhouden en je moet zelf grenzen aangeven om gezond te blijven. Als jij al een dag of week keihard hebt gewerkt en je baas verlangt nog meer van je dan is het meest productieve wat je kunt zeggen: nee, omdat je moet ontspannen en bijtanken. Op deze manier kom je weer fris op je werk en ben je niet te gestrest. Natuurlijk kun je overwerken, maar het belangrijk om nee tegen je baas te zeggen als je tijd nodig hebt om bij te komen.

4 Je identiteit
Hoewel je werk een groot deel van je identiteit is, is het gevaarlijk als je toestaat dat je werk je identiteit wordt. Je weet dat je te ver bent gegaan als je nadenkt welke dingen belangrijk voor je zijn en je werk het eerste is wat in je opkomt. Een identiteit naast je werk hebben is belangrijker dan alleen plezier hebben. Het helpt je ook om met stress om te gaan, om te groeien als persoon en om een burn-out te voorkomen.

5 Je contacten
Hoewel je het beste voor je baan of baas voor hebt ben jij hem zeker niet de contacten verschuldigd die jij in de loop van je carrière hebt opgebouwd. Jouw contacten zijn een product van jouw harde werk en hoewel je ze misschien deelt met je bedrijf, blijven ze altijd van jou.

6 Je integriteit
Je integriteit opofferen kan je heel veel stress opleveren. Wanneer jij je realiseert dat je acties niet langer overeen komen met jouw normen en waarden dan is het tijd om aan je baas duidelijk te maken dat jij dit niet op deze manier wilt doen.

entrepreneur.com