Geluk

Zo kom jij van die negatieve gedachtes af!

Zo reken je af met die negatieve gedachtes!

Er wordt geschat dat we allemaal ongeveer 60.000 tot 70.000 gedachtes per dag hebben – waarvan er veel negatief zijn.

  • Ik wil wel naar het strand, maar ik zie er niet uit in bikini
  • Mijn collega’s zijn veel beter dan ik
  • Ik ga nooit liefde vinden

Maar het zijn niet alleen de gedachtes zelf die schadelijk zijn; als je niets met deze gedachtes doet kun je onbewust gedrag creëren wat schadelijk voor je is.

Maar we kunnen dit proces stoppen! Onderstaand vind je 7 manieren die ervoor zorgen dat we aan onze eigen negatieve gedachtes gaan twijfelen..

1 Zegt wie?
Als weer een negatieve gedachte in je hoofd opkomt dan vraag je direct: “Wie zegt dat?”, deze vraag ontmaskert een negatieve gedachte exact voor wat het is: een twijfel die nergens op slaat en die nergens op gebaseerd is.

2 Heb ik iemand deze gedachte eerder horen zeggen?
Een kleine onthulling: je gedachtes zijn misschien niet eens van jezelf! Veel van de stemmen in ons hoofd zijn echo’s van de woorden van andere mensen. We luisteren naar een ouder, partner of baas die negatieve dingen zegt we namen ze aan als onze eigen gedachtes. En als dit het geval is, laat maar heel snel los deze gedachtes, ze zijn niet eens van jou!

3 Vind ik deze gedachte leuk?
Vraag het jezelf: “Is deze gedachte aantrekkelijk? “Geeft deze gedachte mij een mogelijk gevoel van plezier?” Als dit niet het geval is, vraag jezelf dan af waarom je dit denkt. Luister niet naar jezelf als je dit soort stomme gedachtes hebt.

4 Geeft deze gedachte me een beter gevoel?
Negatieve gedachtes zijn hackers die ons naar beneden halen. Ze dringen door tot in je ziel en ze kunnen zelfs je plannen en dromen saboteren. Vraag jezelf af of deze gedachte je een beter gevoel geeft of dat het je juist slechter over jezelf laat voelen. Als je een slechter gevoel geeft, waarom denk je dit dan?

5 Heb ik iets aan deze gedachte?
Is deze gedachte bruikbaar of productief voor jou? Met deze vraag kun je kijken of je gedachtes je wel of niet steunen. Als je wat wilt afvallen zal een negatieve gedachte die zegt: “Ik zal toch altijd dik blijven” je totaal niet helpen.

6 Heb ik controle over deze gedachte?
Heeft deze gedachte de macht over jou? Of heb jij de controle? Als jij niet niet de controle hebt (omdat je bijvoorbeeld op die prachtige zomerse dag toch niet in bikini gaat en je dus niet lekker met je kinderen kunt zwemmen) kun jij je afvragen waarom jij je negatieve gedachtes de controle over laat nemen. Onthoud dat jij de baas bent, altijd!

7 Wil ik deze gedachte houden of kan ik het laten gaan
Wat kun je met deze gedachte? Wil je het vasthouden of kun je het gewoon loslaten. Als het je geen goed doet dan dan veroorzaakt het waarschijnlijk iets slechts. Laat het los.

Door jezelf deze vragen dagelijks te stellen kun je heel bewust worden van je negatieve patronen. En door deze bewustwording kun je uiteindelijk deze gedachtes die je tegenhouden om het leven te leiden wat je wilt, los laten.

Mindbodygreen.com