Relaties

Hoe kun jij je partner helpen als hij gestrest of uit het veld geslagen is?

De 5 meest gemaakte fouten in relaties

We lezen veel over hoe we met onze eigen stress moeten omgaan, maar hoe deal je nou met de stress van je partner? Want het kan best lastig zijn als je partner gestrest, depressief of teneergeslagen is. Het is makkelijk om van iemand te houden als die persoon goed in zijn vel zit, maar hoe deal je nou met je partner als hij zich even wat minder voelt?

1 Zorg voor je eigen gevoelens
Wanneer je partner gestrest is dan zal dit waarschijnlijk ook jouw gevoelens triggeren. Vooral als je het niet gewend bent om je partner zo kwetsbaar te zien. Wanneer je partner zich terugtrekt dan kun jij je eenzaam voelen. Als je niet weet hoe je hem kunt helpen kun jij je machteloos voelen. Wanneer jij je partner zwak vindt omdat hij het allemaal niet meer aankan dan kun jij minder aangetrokken voelen tot je partner (dit is vaak het geval als je van huis uit hebt geleerd dat huilen zwak is en je altijd sterk moet zijn). Dus voordat jij je partner kunt helpen is het belangrijk om voor jezelf te zorgen, niet onzeker te worden en te proberen om jezelf niet uit het veld te laten slaan.

2 Spreek de taal van je partner
Als je partner gestrest is dan is het jouw kans om de rots in de branding te zijn. Wanneer jij zorgt voor je eigen gevoelens (door bijvoorbeeld je hand op je hart te leggen, het gevoel wat je hebt te benoemen en hier niet te streng over te zijn naar jezelf) dan kun jij jouw liefde aan je partner tonen. Kom erachter wat je partner fijn vindt, wil hij vastgehouden worden? Wil hij dat je hem praktische taken uithanden neemt? Wil hij dat je luistert? Kom erachter en probeer je partner op deze manier te steunen.

3 Vraag wat je partner nodig heeft
Veel mensen keren in zichzelf als ze zich gestrest of depressief voelen. Ze hebben misschien de ervaring dat hun behoeftes en verlangens er toch niet toe doen, dus ze stoppen uiteindelijk met te vragen wat ze willen. Als je merkt dat je partner zich terugtrekt doe dan moeite om hem te benaderen. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen als: “Ik heb het gevoel dat je het moeilijk hebt, hoe kan ik je helpen?”.  Wellicht ziet je partner in dat hij op je mag leunen en dat je er voor hem bent en wie weet staat hij open voor je hulp.

Het is nooit makkelijk wanneer je partner niet goed in zijn vel zit, maar het is een onderdeel van het leven. Probeer het als een levensles te zien, één waar je de mogelijkheid hebt om te groeien als persoon en waarbij jullie als stel dichter bij elkaar kunnen komen.

Mindbodygreen