Wie ooit in Thailand geweest is is vast en zeker bekend met deze prachtige, kleurrijke som tam salade. Deze salade is de trots uit de Thaise keuken, en dat is goed te begrijpen want deze salade is de perfecte match tussen zoet, zuur, zout en pittig. Deze salade wordt veel in restaurants gegeten, maar ook op straat wordt deze salade voor je neus bereid. Op de markt of op de hoek van een smal straatje staan Thaise mannetjes druk in hun vijzels te roeren.
De basis van deze salade is een groene, onrijpe papaja. Een exotische vrucht die je hier in ons kikkerlandje niet altijd even makkelijk kunt vinden. Heb je een toko in de buurt? Dan zou je daar een poging kunnen wagen. Om het recept voor iedereen toegankelijk te maken heb ik gekozen voor een variatie op dit gerecht en het gerecht bereid met mango. De salade is licht en super fris. Door het gebruik van chilipepers kun je de salade zo pikant maken als je zelf lekker vindt. Dit kun je ook stapsgewijs doen door tussendoor goed te proeven en naar smaak extra peper toe te voegen.
Deze salade is hier in Nederland, net als in Thailand favoriet. Makkelijk te maken en door al die mooie kleuren een feestje op je bord. Hieronder lees je hoe je deze heerlijke Som Tam salade maakt. Laat vooral een comment achter, dat vind ik leuk!
Aantal personen: 4 Kooktijd: 30 minuten
INGREDIËNTEN
- 1 grote mango
- 200 gram cherrytomaten
- 200 gram sperziebonen
- 2 limoenen
- 4 tenen knoflook
- 2 tot 4 chilipepers
- 100 gram geroosterde pinda’s
- 4 eetlepels bruine suiker
- 4 eetlepels vissaus
- 4 theelepels gedroogde garnalen
ZO MAAK JE HET
1 Schil de mango en snijd deze in dunne repen.
2 Schil de knoflook en stamp deze in een vijzel fijn.
3 Doe de geroosterde pinda’s ook in de vijzel en stamp deze samen met de knoflook.
4 Schep de inhoud uit de vijzel en voeg deze bij de mango.
5 Snijd de sperziebonen in stukjes van 5 cm en blancheer deze voor 5 minuten in kokend water.
6 Kneus de sperziebonen licht met behulp van de vijzel en voeg bij de mango.
7 Halveer de cherrytomaten, snijd de chilipeper fijn en voeg dit bij de salade.
8 Meng de vissaus met de bruine suiker en gedroogde garnalen en meng dit goed door elkaar tot de suiker is opgelost.
9 Schenk de dressing over de salade.
10 Snijd de limoenen door en pers het sap boven de salade uit.
11 Meng alles goed door elkaar en proef of de salade voldoende op smaak is. Voeg indien nodig nog wat extra zout of peper toe.
Eet smakelijk!