Gezondheid

“Nee hoor, ik heb geen last van stress”, zei ze terwijl ze stijf stond van de stress

Last van stress?
Avatar foto
Geschreven door Nanda Noorlander

Follow my blog with Bloglovin

Veel mensen staan stijf van de stress zonder dat ze dit zelf door hebben. De stress maakt zo’n vanzelfsprekend onderdeel uit van hun leven, dat ze er aan zijn gewend.
Hierdoor leven ze jaren met chronische stress. Er ontstaan wel klachten door de stress, maar ze hebben niet door dat de klachten met stress te maken hebben.

Een tijd geleden sprak ik een vrouw die stijf stond van de stress. Terwijl zij me vertelde dat ze geen stress had. Ze zat al een paar maanden ziek thuis en had diverse klachten. Op haar werk had ze te maken met een reorganisatie, er was onlangs een familielid overleden en de dag ervoor was de beste vriendin van haar dochter verongelukt. Toen ze me dit alles vertelde zaten haar emoties hoog. Veel van haar klachten waren stressklachten, en dat vertelde ik haar. “Nee hoor, ik heb geen last van stress”, zei ze terwijl ze stijf stond van de stress…

Stress pleegt een aanslag op jouw gezondheid. Het zorgt voor onrust in je hoofd en dat maakt dat je minder kunt genieten. Daarnaast kun je ook nog last hebben van verschillende lichamelijke klachten. Het is jammer als je zelf niet door hebt dat je last hebt van stress omdat het dan gemakkelijk chronische stress kan worden. Er zijn dan constant stresshormonen in jouw lichaam en daar is je lichaam niet op gebouwd. Deze stresshormonen beschadigen diverse functies van je lichaam en zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat goede voedingsstoffen afgebroken worden.

Als stress ongemerkt erger wordt, kan het zijn dat je het niet merkt dat de stress steeds meer toeneemt. Sommige mensen raken er zo aan gewend dat ze denken dat het een onderdeel is van wie ze zijn. Dat is een slechte zaak, want de stress moet wel worden aangepakt!

Kun jij goed niets doen? Zoals even gaan zitten zonder bezigheid? Of hoor jij jezelf dan denken: “Ik heb daar geen tijd voor!”. Of ga je dan onmiddellijk denken aan alles wat je zou moeten doen? Niet rustig kunnen nietsen, kan een indicatie zijn voor stress.

Andere mensen vragen of zij denken of jij last hebt van stress kan een valkuil zijn. In sommige gevallen kunnen anderen je helpen om jezelf beter te leren kennen. Ze kunnen je vast wel vertellen of je een stresskip bent of de rust zelve. Daartussen wordt het voor anderen lastig omdat ze jou gaan vergelijken met zichzelf, hierdoor kun je een onjuist beeld krijgen van jouw stressniveau.

Maak niet de denkfout: “Zo heb ik het altijd gedaan”, dus zal dit artikel wel niet over mij gaan. Zoals je hebt kunnen lezen kan de stressopbouw zo geleidelijk zijn geweest, dat het kan dat je denkt er geen last van te hebben, maar het wel hebt.

11 vragen om te testen of je stressklachten hebt

 1. Ik heb fysieke klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, rugpijn of schouderpijn
 2. Ik heb moeite om me te concentreren, ik pieker en vergeet dingen
 3. Ik ben vaak met meerdere dingen tegelijk bezig
 4. Ik “moet” veel van mezelf en het liefst ook perfect
 5. Ik voel me vaak onrustig en opgejaagd
 6. Ik kan me slecht ontspannen
 7. Ik voel me continu moe en ik slaap slechter dan voorheen
 8. Ik ben snel geïrriteerd
 9. Ik voel me angstig en denk negatief
 10. Ik eet ongezonder en drink of rook meer dan voorheen
 11. Ik kan slecht genieten van dingen

Indien je meer dan twee stelling herkent bij jezelf is het goed voor jouw gezondheid om jouw stressniveau te verlagen. Je kunt pas iets oplossen als je weet wat er speelt. Dus pak die stress aan! Zodat je meer rust in jouw leven kunt krijgen, jouw gezondheid verbetert en je weer kunt genieten.

 

Over de schrijver

Avatar foto

Nanda Noorlander

Ik begeleid mensen met een burn-out om weer te leven in plaats van te overleven. Door mijn N-Balans Methode ervaren ze snel en definitief meer rust en energie, waardoor ze zich beter voelen dan ooit. Ik heb toen ik begin twintig was een burn-out gehad en mijn herstel duurde lang. Ik heb de 30 jaar daarna me verdiept in deze materie om te zorgen dat ik mensen vlot en definitief uit hun burn-out kan helpen (door de kern aan te pakken), en heb daar ook veel klanten mee kunnen helpen. En zelf nooit meer een burn-out gehad.