Geluk

Lastig gesprek? Het maakt je alleen maar sterker!

partner emotionele intelligentie

Ben jij bereid om een lastig gesprek aan te gaan? Of draai je liever om de hete brei heen en hoop je dat alles wel losloopt? Het is voor je levensgeluk zo belangrijk om lastige gesprekken aan te gaan.

Het is trouwens wel belangrijk om te onthouden dat er een verschil zit in het aangaan van een goed maar misschien lastig gesprek of het over iemand spuien van al je emoties. Want dan is het geen gesprek meer, dan krijgt iemand gewoon de volle laag. Wat vaak betekent dat jij je emoties al te lang hebt opgekropt.

Wanneer jij al je emoties er in een keer uitgooit dan bereik je vaak niet het doel wat je in je hoofd had en kom je vaak niet nader tot elkaar. Het creëert drama en afstand. Maar hopen dat alles goed afloopt of verandert en geen gesprek aangaan met een ander lost ook niets op en maakt ons ook echt niet gelukkiger. Hoe pakken we het dan wel aan? Juist door een goed, maar misschien lastig, gesprek.

Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen wat je precies wilt en probeer dit vanuit je hart over te brengen op de ander. Communiceren vanuit je hart is eng en daar is moed voor nodig, veel moed, maar het zal je meer levensgeluk brengen. Wees eerlijk, wees oprecht, wees trouw aan jezelf. En dan, hoe pak je het aan?

1 Weet jij in je hart wilt.

2 Wanneer je hebt besloten, wees eerlijk tegen jezelf en bekijk wat er veranderd moet worden voordat je kunt doen wat je hart je ingeeft. Maak desnoods een lijst van de dingen die moeten veranderen.

3 Bedenk wie je wilt betrekken bij je gesprek.

4 Probeer de situatie ook te bekijken vanuit de optiek van de ander. Dit is misschien lastig maar het zal je helpen tijdens het gesprek.

5 Verstop je niet achter email, berichtjes of een telefoongesprek. Verzamel de moed om face to face het gesprek aan te gaan. Dit getuigt van respect voor de mensen met wie je het gesprek aan gaat. Of dit nou je partner of je collega is.

6 Spreek tijdens het gesprek uit dat je blij bent dat iemand de tijd heeft genomen om met je te praten. Vertel dat het jou duidelijk is geworden wat je wilt. Dat je de gevoelens van de ander begrijpt. Doe je best om aan de ander over te maken wat jij denkt dat hij of zij voelt. Spreek vanuit je hart.

7 Wanneer iemand probeert om je op  andere gedachten te brengen blijf dan sterk. Vertel de ander dat je begrijpt hoe hij of zij zich voelt maar dat je bij je standpunt blijft.

8 Vraag of er nog iets anders is waar hij of zij over wil praten. Luister, voel empathie maar blijf bij je punt.

Je hebt kracht en moed nodig voor lastig gesprek. Je moet geloven in de uitkomst, je moet geloven in jezelf. Wanneer je dit proces doorgaat zal jij je lichter voelen. Je zal meer ruimte in je leven hebben voor wat jij wilt en nodig hebt. Het zal het proces versnellen om het leven te krijgen wat jij graag wilt. Het is een eng proces maar het is het zo waard.

Heb jij tips om een moeilijk gesprek aan te gaan? Laat je tips hieronder achter en deel ze met ons. Zo kunnen we elkaar helpen en van elkaar leren.

The daily love

Laat een reactie achter