Gezondheid

Je bent productiever als je af en toe pauzeert

Beweeg jij nog wel genoeg?

Vaak hebben we geen tijd om tussen alle bedrijven door een korte pauze in te lassen. Thuis omdat je de was nog moet doen, boodschappen moet halen of de kinderen van school moet halen. Maar ook op het werk, die deadline moet gehaald worden en je collega’s nemen ook nooit een korte break tussendoor dus doe jij het ook niet zo snel.

Maar onderzoekers hebben aangetoond dat we stukken productiever zijn wanneer we af en toe een korte break nemen. Lees verder en je zult in de toekomst wellicht vaker een korte pauze nemen, vooral omdat de wetenschap je dit aanraadt.

Pauzes helpen je focussen
Wanneer je een langere periode achter elkaar aan iets werkt dan zal je op den duur minder productief worden omdat er gewenning optreed. Net zoals we op den duur bepaalde geuren niet meer ruiken omdat we er aan gewend raken zullen onze hersenen minder aandacht hebben voor de taak die je al langere tijd achter elkaar uitvoert. Onze hersenen, net als onze lichamen moeten kunnen relaxen om optimaal te kunnen functioneren.

Onderzoekers lieten twee studiegroepen 50 minuten achtereen geheugen opdrachten uitvoeren op een computer. De ene groep kreeg tussendoor korte pauzes, de andere moesten de 50 minuten volmaken zonder pauzes. De resultaten van de groep die pauzes nam waren beter dan de groep die geen pauzes nam. De groep die geen pauzes nam ging zelfs naarmate de tijd vorderde slechter presteren.

Snacks kunnen je helpen om betere beslissingen te nemen
Volgens onderzoek kunnen we mentaal zeer vermoeid raken door het maken van vele beslissingen. Dus of je nou moet kiezen op welke manier je een klacht moet afhandelen of welke kleur de muren van je slaapkamer moeten worden, de kwaliteit van je keuzes zal op den duur minder worden. Maar er is volgens onderzoekers een oplossing; neem een snack tussendoor. Wanneer je een snack neemt zal je glucose level stijgen waardoor jij je mentale reserves een boost kunt geven.

Doe een dutje
Slaapexperts zeggen dat een dutje van ongeveer 10 minuten je stukken meer alert maakt en dat je na dit dutje er de rest van de dag weer tegenaan kunt. Een dutje van 60 minuten is ideaal voor het verwerken van en onthouden van feiten. Wanneer je 90 minuten rust zullen je creativiteit en je procedurele geheugen stijgen. Je procedurele geheugen is het deel van je geheugen dat dat zich herinnert hoe je iets moet doen, bijvoorbeeld fietsen. Dus als je de mogelijkheid hebt, ga even lekker liggen tussendoor.

Vakanties zijn niet alleen voor de lol
Er zijn veel voordelen verbonden aan vakanties. Zoals een hogere levensverwachting, minder kans op een burn-out of een depressie en hogere tevredenheid van je werk. Dus zorg ervoor dat je af en toe een vakantie plant, zodat je beter presteert op je werk- en in je leven.
(Lees hier waarom vakanties goed voor je zijn)

Dus als je het gevoel hebt dat je niet even mag pauzeren tijdens je dag, denk dan even terug aan dit artikel. Want de kans is groot dat jouw pauze je dag alleen maar ten goede komt.

Neem jij wel eens een korte break of zit jouw dag zo volgepland dat dit niet lukt? Jouw tips zijn altijd welkom, zo kunnen we van elkaar leren.

MindBodyGreen

Laat een reactie achter