Geluk

5 Manieren om jezelf te leren kennen

Hoe houd jij je goede voornemens wel vol

Het is vaak fijn om in de buurt te zijn van iemand die compleet zichzelf is. Iemand die vertrouwen heeft in zichzelf en waar hij of zij voor staat zonder arrogant te zijn. Wanneer je zo iemand ziet lijkt het wel of het leven diegene toelacht.

Het tegenovergestelde van mensen die zichzelf nog niet zo goed kennen, die afhankelijk zijn van de goedkeuring van anderen, van titels of status voor hun identiteit. Deze mensen zijn onzeker van hun waarde en hun doel. Wanneer jij die persoon bent dan kan dat soms best lastig en verwarrend zijn.

Wanneer je buiten je zelf op zoek gaat naar waardering en je identiteit dan geeft dit problemen. Want iedereen wil zich goed over zichzelf voelen, hechte relaties hebben en een doel in het leven hebben. Maar wanneer je jezelf misschien niet zo goed kent dan is het voor anderen helemaal moeilijk om jou te leren kennen en te weten wie jij bent.

De sleutel naar geluk is weten wie je zelf bent geluken waar je voor staat. In plaats van afhankelijkte zijn van externe factoren, te worden geleid door je innerlijke stem. Klinkt als een mooi streven toch? Onderstaand vind je aanwijzingen om jezelf beter te leren kennen.

Haal meer uit je spiritualiteit
Hiermee wordt bedoeld dat je tijd neemt om naar binnen te kijken, naar je echte ik. Voorbeelden van oefeningen waarmee je je spiritualiteit versterkt kunnen zijn:
Meditatie
Yoga
In de natuur zijn
In stilte zitten
Tekenen of schilderen
Je hobby beoefenen
Het kan van alles zijn zolang het jou maar inspireert om te zijn wie je bent. Je hele leven kan een spirituele oefening zijn wanneer je je realiseert wie je eigenlijk bent.

“Peace comes from within. Do not seek it without.” –Buddha

Wees bereid om te voelen
Je kunt je niet uit een situatie denken terwijl je gedachtes en oordelen je daar hebben gebracht. Je emoties zijn een brug tussen wie je denkt te zijn en wie je echt bent. Veel mensen doen er van alles aan om emoties te ontwijken, ze vluchten in eten, alcohol, drugs en andere afleidingen. Maar dit leid je alleen maar verder af van je wezenlijke ik. Probeer deze gewoontes te vervangen door te mediteren, te bidden, te lezen of activiteiten in de natuur te ondernemen. Laat je emoties op je af komen, de enige slechte emotie is de emotie die vast zit of die wordt genegeerd.

Vervang negatieve gedachtes door positieve
Ja zal je denken, die ik ken ik nou wel. Maar door negatieve gedachtes sta jij jezelf ab85f384a166e0ab20e863bf587dd431niet toe om je wezenlijk ik naar voren te laten komen en blijf je geloven in wie je denkt dat je bent. Probeer wat zinnetjes op te schrijven die jou een positief gevoel geven (affirmaties). Wanneer je merkt dat je weer negatief over jezelf denkt kun je een van jouw affirmaties teruglezen net zo lang tot ze in je hoofd zitten. Bijvoorbeeld wanneer je jezelf hoort zeggen: “ik ben zo dom”, dan vervang je het door te zeggen (of denken) “ik ben eigenlijk briljant”. Voel het verschil in je lichaam en geest wanneer je dit doet.
.
Ken je normen en waarden
Neem eens de tijd om goed na te denken wat voor jou belangrijke normen en waarden zijn. Wat moet er in jouw leven aanwezig zijn wil jij je goed voelen? Schrijf 3 tot 5 voorbeelden op die voor jou belangrijk zijn. Begin dan met het observeren van je gedachtes en maak jouw normen en waarden tot je gids en onderneem actie.

Help met anderen met jouw unieke talenten
We zijn allemaal gelijk maar we zijn wel allemaal individuen. Jij hebt talenten gekregen die uniek zijn voor jouw levenspad, maar je bent afhankelijk van anderen om het beste uit jezelf te halen. Ben jij heel lief, vriendelijk, geduldig of heb je bijvoorbeeld empathie voor anderen? Je kunt anderen met deze eigenschappen helpen. Begin bij jezelf en deel het vervolgens met anderen.

“Every time you are tempted to react in the same old way, ask if you want to be a prisoner of the past or a pioneer of the future.”

Deepak Chopra

Heb jij jezelf al gevonden? Deel dan onderstaand met ons je tips zodat je misschien ook anderen kunt helpen.

Chopra.com

Laat een reactie achter