Ontspanning

Drie ontspannen keukenstijlen

Ben jij toe aan een make-over van je keuken, of ga je verhuizen en ga je een helemaal nieuwe keuken uitzoeken? Het aanbod aan soorten en keukenstijlen kan overweldigend zijn, en misschien is het moeilijk om een keuze te maken.

Om het je wat gemakkelijker te maken hebben we drie keukenstijlen waarin jij relaxed kookt en eet voor je op een rijtje gezet.

De landelijke keuken

Kenmerkend voor een landelijke keuken zijn het neutrale kleurgebruik, natuurlijke materialen en een gezellige, comfortabele sfeer. Het is een keukenstijl waarin veel mensen zich dadelijk thuisvoelen, en die uitnodigt tot lang tafelen met het gezin of gezellig borrelen met vrienden.

De landelijke stijl grijpt terug op het authentieke boerenleven. Dat maakt de stijl sober en functioneel en tegelijk gezellig. Geen tierelantijntjes en franjes, wel warme, natuurlijke materialen en aardetinten. Bij kleuren kun je denken aan beige, taupe, grijs, zacht okergeel of lichtgrijs, met accenten in bijvoorbeeld groen, blauw of zwart. Materialen die je terug ziet zijn hout, natuursteen, jute, riet, linnen en rotan.

Comfort en gemak staan voorop. Kies voor gladde oppervlaktes die je met een doekje eenvoudig reinigt, vermijd hoekjes en randjes waar stof verzameld en kies voor shutters waarmee je zelf de mate van lichtinval kunt bepalen en waarvan de houten lamellen schoonmaken een fluitje van een cent is.

De zwarte keuken

Een zwarte keuken straalt rust uit met een vleugje chique. Het is een keuken die je in verschillende stijlen kunt inrichten, van modern tot klassiek en industrieel. Een mat zwarte keuken is stoer en combineert goed met natuurlijke tinten zoals bruin en groen. Kies je voor hoogglans zwart, dan creëer je een chique, exclusieve sfeer, waarin greeploze kastjes en laden en moderne apparatuur goed passen.

Ondanks de kleur hoeft een zwarte keuken helemaal niet donker te zijn. Door te combineren met lichtere kleuren of alleen te kiezen voor zwarte elementen in de keuken zorg je voor een lichtere look. Ook goed licht helpt hierbij. In de vorm van natuurlijk daglicht door het raam, en door het plaatsen van spotjes die richt op de donkere hoeken in de keuken. Kies je voor dimbare spotjes, dan heb je zelf de sfeer in de keuken in de hand: helder licht om bij te koken en gedimd sfeerlicht voor een romantisch diner of een gezellige borrel.

De moderne keuken

Een moderne keuken wordt gekenmerkt door een minimalistische vormgeving, strakke lijnen en moderne materialen. Dat maakt een moderne keuken allerminst saai of kil. Door lichte kleuren af te wisselen met een kleuraccent, en strakke lijnen te combineren met ronde vormen zorg je voor een rustige stijl waarin je relaxed kookt en ontspannen eet. Alles heeft zijn eigen plaats, niets staat in de weg. Keukenapparatuur is netjes weggewerkt, deurtjes en laatjes zijn greeploos. Door de accenten in natuurlijke materialen, bijvoorbeeld in de vorm van een natuurstenen aanrechtblad, houten snijplanken of linnen gordijnen, zorg je voor extra warmte en comfort in de keuken.