Hooggevoelig

De manieren waarop hooggevoelig zijn je liefdesleven beïnvloedt

Op deze manieren beïnvloedt hooggevoelig zijn je liefdesleven

1Je bent van nature meelevend en bewust van de gevoelens van je partner, dus je bent super supportive en een grote steun. Je geeft heel veel om het welzijn van je partner en je wilt het beste voor hem of haar (in dit artikel gaan we voor het gemak even uit van hem). Maar je hebt wel de neiging om de emoties van je partner over te nemen. Dus wanneer hij down is ben jij dat ook. Dit  kan zwaar zijn, vooral als je partner vaak somber, nerveus of depressief is.

2 Je opmerkzame natuur ziet subtiele schoonheid en goedheid in anderen en daarom weet je precies de mooie eigenschappen en sterke kanten van je partner te benoemen. Dit kan voor je partner heel opbouwend zijn en goed voor zijn zelfvertrouwen.

3 Je neemt de relatie heel serieus. Dit kan leiden tot obsessieve gedachtes en gedrag, piekeren en letterlijk pijn in je hart als het even wat minder gaat. Maar aan de andere kant zie je altijd alle kanten van een verhaal. Je kunt je goed inleven en hierdoor ben je goed in staat om uitdagingen in de relatie te tackelen.

4 Je hebt veel tijd voor jezelf nodig om de beste versie van jezelf te kunnen zijn. Maar omdat je graag een goede partner, ouder of vriend wilt zijn geef jij jezelf deze tijd niet altijd.

-> Hooggevoelig en een relatie? Dan herken je dit vast

5 Omdat jij zo meelevend en bewust van anderen bent denk je dat iedereen zo zorgzaam en lief is. Dit kan leiden tot hoge verwachtingen van een partner en zijn opmerkzaamheid en bewustzijn van jouw gevoelens en verlangens. Wanneer een partner dan niet aan deze verwachtingen voldoet kun jij je heel teleurgesteld voelen en krijg je al snel het idee dat hij of zij niet genoeg van jou houdt.

6  Omdat je zo goed aanvoelt wat je partner nodig hebt kun je makkelijk je eigen behoeftes vergeten om aan je partners behoeftes te kunnen voorzien. Terwijl dit je af en toe helemaal uitput. Tel daarbij op dat je ook snel overprikkeld bent waardoor er af en toe behoorlijk wat drama in de relatie kan zijn. Maar wanneer je in balans en gezond bent dan heb je heel veel liefde en zorg te geven.

7 Als je partner druk is, veel praat, actief is, luistert naar de radio of vaak tv kijkt dan dit je snel overprikkeld maken. Hierdoor krijg jij een kort lontje en ben je snel geïrriteerd of zelfs boos op je partner en omdat je zo allert bent en opmerkzaam bent zie je ook alle kleine foutjes en minpunten van je partner. Dit kan leiden tot zeuren en veroordelend gedrag van jouw kant.

8 Omdat je confrontaties zo lastig vindt kan het zijn dat relaties niet de diepte ingaan. Je vindt het lastig om eerlijk te zijn omdat je geen confrontaties wilt aangaan, hierdoor kan je hooggevoeligheid tussen jou en je partner komen te staan omdat gebrek aan eerlijkheid en confrontaties de intimiteit niet bevordert.

9 Het komt vaak voor dat wanneer je hooggevoelig bent je het gevoel hebt dat je niet begrepen of gehoord wordt. Dit komt omdat hooggevoelige mensen langer nodig hebben om de juiste respons te formuleren, wat in een snelle of heftige discussie vaak niet snel genoeg is.

Neem de tijd om je hooggevoeligheid te begrijpen. Weet dat het invloed heeft op je leven en dus ook op je liefdesleven. Door jezelf bewust te zijn van je hooggevoeligheid kun je het beter managen en ben je, juist door je hooggevoeligheid en empathie, in staat om prachtige en betekenisvolle relaties op te bouwen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

-> 9 dingen die je moet weten als je een relatie hebt met iemand die hooggevoelig is