Hooggevoelig

Hooggevoelig en een relatie? Dan herken je dit vast..

Hooggevoelig en een relatie? Dan herken je dit vast

Er is waarschijnlijk niemand die de liefde zo intenst ervaart zoals een hooggevoelige persoon. Hooggevoelige personen (HSP) reageren vaak erg emotioneel, zijn zeer empathisch, merken de kleinste details op en verwerken alles zeer diep.

HSP zijn heeft invloed op je leven, dus het is logisch dat het ook invloed heeft op je liefdesleven. Onderstaand zie je voorbeelden van het effect dat hooggevoelig zijn heeft op je relatie:

1 Als je partner boos is denk je altijd dat het iets met jou te maken heeft
Misschien beantwoordt je partner je appje niet zo snel als hij (of zij) dit altijd doet of hij is een stuk stiller dan normaal tijdens het eten. Dit komt waarschijnlijk omdat hij het druk had op zijn werk, een lastig examen moet maken, ruzie had met een collega of iets anders wat helemaal niets met jou te maken heeft. Toch ben je bang dat het iets met jou te maken heeft, zelfs nadat je partner je heeft vertelt wat er aan de hand is. Jij neemt dingen allemaal veel te persoonlijk.

-> 9 waardevolle tips voor hooggevoelige mensen

2 Je vindt het lastig om beslissingen te nemen
Het is een uitdaging voor je om te beslissen welke film jullie gaan kijken of waar jullie gaan eten. Dit komt omdat jij je hyper bewust bent van alle mogelijke uitkomsten, dus je wilt niet dat je partner de film saai of stom vindt. Ook al wil jij nog zo graag naar de nieuwste Sex and the City film. Je weet ook dat je partner niet zo van pizza houdt, dus ga je niet naar de Italiaan, ook al heb je al de hele week trek in pizza. Als gevoelig persoon ben je ook constant gefocust op de behoeftes van je partner. Dit is lastig want het betekent dat je vooral keuzes maakt gebaseerd op zijn behoeftes in plaats van op die van jou.

3 Elke vorm van kritiek raakt je, zelfs kleine onbelangrijke opmerkingen
Omdat je zo gevoelig bent, ben je ook al zo hyper gevoelig voor kritiek in het algemeen. Maar omdat jij veel waarde hecht aan de mening van je partner, raken zijn puntjes van kritiek je als een mokerslag. Je vindt het moeilijk om er overheen te stappen, zelfs als je partner het goed bedoelt.

4 Als jij in de relatie iets verkeerd hebt gedaan dan lig je hier nog heel lang wakker van
Iedereen kent dat ongemakkelijke gevoel van spijt wanneer je iets verkeerd hebt gedaan, maar wanneer je alles zo diep voelt dan raakt dit je nog harder. Zelfs als jij en je partner dit probleem hebben uitgepraat dan kun je het niet helpen dat je hier maanden later nog regelmatig aan denkt of zelfs van wakker ligt.

-> Waarom hooggevoeligheid een gave is

5 Je partner ziet je regelmatig huilen
Jij huilt snel, dat hoort nu eenmaal bij je als hooggevoelig persoon. Een zielige film op tv? Tranen. Een schattig filmpje op Facebook? Tranen. Een lieve opmerking van je partner? Tranen. Een puntje van kritiek van je partner? Tranen. En het is ook niet zo gek dat je partner je het meeste van iedereen ziet huilen. Hij is de gene bij wie jij je echt op je gemak voelt en waarbij jij jezelf durft te zijn.

6 Je bent je heel erg bewust van hoe jij je voelt
Er zit je iets dwars en dat is lastig als je zo gevoelig bent. Want je wilt je partner wel vertellen hoe jij je voelt, maar dat zorgt misschien voor een ongemakkelijke situatie en als je iets wilt vermijden dan zijn het wel ongemakkelijke situaties of ruzies. Maar aan de andere kant wil je ook graag dat je partner weet wat je dwars zit en hier blijf je maar over twijfelen en piekeren.. The struggle is real.

7 Mensen denken dat jij de stille en rustige van de relatie bent
Omdat je zo gevoelig bent en snel overprikkeld denken mensen als snel dat je ook stil en verlegen bent. Maar dit is niet waar. Sowieso is 30% van de HSP’ers extravert. Gevoelige mensen zetten zichzelf niet graag in de spotlight en zorgen ervoor dat ze niet snel in oncomfortabele situaties komen. Maar dit betekent niet dat jij altijd stil of rustig bent. Je kletst je partner soms zelfs de oren van zijn hoofd. Daarnaast probeer je ruzie’s of heftige discussies zo veel mogelijk te vermijden, wat ervoor kan zorgen dat je partner ook denkt dat jij altijd timide bent, terwijl je eigenlijk gewoon niemand van streek wilt maken.

8 Je hebt altijd het gevoel dat jij de persoon bent die het meeste van de ander houdt
Je voelt alles zo diep, dus het is logisch dat jij denkt dat jij meer van je partner houdt dan hij van jou. Soms voel jij je onzeker omdat jij je partner zo veel aandacht geeft en dat dit te veel voor hem is. Gelukkig ben je ook snel gerustgesteld, een klein gebaar van je partner kan er al voor zorgen dat je weet dat jullie op dezelfde golflengte zitten.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

-> De manieren waarop hooggevoelig zijn je relatie beïnvloedt