Geluk

De zomer is het beste moment om je problemen op te lossen

De zomer is het beste moment om je problemen op te lossen

Je denkt misschien: hard werken in de zomer om mijn problemen op te lossen? Terwijl dit juist het seizoen is waarbij je denkt aan relaxen op vakantie en lekker ontspannen. Klopt. Dat is dan ook precies de reden waarom dit het beste moment is om je problemen op te lossen.

Vakantiemodus
Wanneer je stopt met je best doen om iets op te lossen, gaat het namelijk een stuk makkelijker. Want als je je niet focust op iets specifieks, gaat je brein in de rustmodus. En waar kun je je beter nergens op focussen, dan op vakantie?

In deze rustmodus worden dingen op een andere manier met elkaar in verbinding gebracht door je hersenen. En dat zorgt dus ook voor het eureka-moment als je bijvoorbeeld onder de douche staat. Op zo’n moment sta je eigenlijk in de automatische piloot – je hoeft niet na te denken over wat je aan het doen bent. En daarom hebben je hersenen juist op deze momenten de vrije loop.

Dat is natuurlijk het beste nieuws voor alle vakantiegangers. Je hoeft je tenslotte niet schuldig te voelen dat je niet aan het werk bent, want je hersenen doen op dit moment het werk voor je.

Moeite om je geest te laten dwalen
Maar wat als je moeite hebt om je geest te laten dwalen? Geen zorgen, je bent niet de enige. Een psycholoog deed een aantal experimenten om erachter te komen hoe dit precies zit. Zo ontdekte hij dat er mensen zijn die veel liever actief bezig zijn. Zo erg zelfs, dat ze nog liever een elektrische schok kregen dan dat ze alleen in een stille kamer moesten zitten.

Als je moeite hebt om je gedachtes te laten gaan, hebben we een paar tips:

  • Zet geen wekker (als dat mogelijk is) en blijf nog even liggen als je wakker wordt. Kijk goed naar welke gedachten er op dit moment in je opkomen.
  • Zet jazz aan of klassieke muziek, zodat je hier niet door afgeleid kunt worden door de teksten.
  • Ga in je eentje een stuk wandelen zonder precies te weten waar je heen gaat.

De kans is groot dat op een van deze manieren je gedachten wel gaan dwalen. Maar het meest belangrijke is misschien wel om je verwachtingen laag te houden, dan komt het waarschijnlijk vanzelf wel. Laat je gedachten gaan en je komt er vanzelf achter welke connectie er gemaakt wordt.

 Unstuck