Hooggevoelig

Hoe jij je overgevoelige kant kunt leren liefhebben en waarderen

Leef in het nu, morgen bestaat nog niet

“Jij bent ook zo gevoelig”, “Je moet het van je af laten glijden”, “Neem het niet zo persoonlijk joh”, “Het was maar een grapje hoor”. Komen deze zinnen je bekend voor? Als je heel gevoelig bent waarschijnlijk wel. Het is niet dat jij het express doet, maar dingen komen gewoon binnen. Je voelt je al zo vaak een aansteller, maar sommige grapjes zijn niet grappig en sommige dingen kun je gewoon niet zo makkelijk van je af laten glijden, was het maar waar!

Gelukkig ben je niet de enige die zich zo voelt, 15-20% van de bevolking is gevoeliger dan de rest en dan is geen slecht iets! Hooggevoelige mensen kunnen minder stimuli om zich heen hebben en geven hierdoor vaak de voorkeur voor stilte en rust in plaats van veel mensen en geluiden. Door deze gevoeligheid is de kans ook groot dat je zeer creatief bent, je een sterke intuïtie hebt en dat je zeer empathisch bent.

-> Deze dingen begrijp je echt niet als je heel gevoelig bent

En hoewel het soms vervelend is dat je op sommige momenten overgevoelig reageert zitten er ook voordelen aan zeer gevoelig zijn:

1 Je bent een goede luisteraar
Omdat je staat open voor de gevoelens van anderen begrijp je mensen ook. Mensen vertrouwen je en voelen zich prettig bij jou in de buurt.

2 Je staat open voor nieuwe ideeën
Omdat je open staat voor groei en persoonlijke ontwikkeling ben je bereid om dingen vanuit een andere kant te bekijken.

3 Je bent vriendelijk en zacht
Omdat je empathisch vermogen sterk is ontwikkeld voel je een sterke band met andere mensen. Hierdoor sta je open voor verschillende mensen en dieren.

4 Je ‘weet’ dingen gewoon
Omdat je kleine subtiele signalen nooit mist, signalen die andere mensen vaak niet opmerken begrijp je heel goed waarom dingen gebeuren. En kun je soms zelfs voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren.

5 Je kunt goed communiceren
Omdat jij je woorden zorgvuldig kiest heb jij het in je om anderen te bereiken en kun je anderen helpen om dingen beter te begrijpen.

-> De worstelingen van iemand die zowel sterk als heel gevoelig is

Hoewel dit prachtige eigenschappen zijn kan het moeilijk zijn om jezelf staande te houden als je zo gevoelig bent. Daarom onderstaand wat tips voor wat meer balans:

1 Zorg dat je elke dag even alleen kunt zijn
Door tijd alleen door te brengen kunnen je zenuwen tot rust komen en kun je opnieuw energie opdoen na een overweldigende dag.

2 Laat je niet opjutten door anderen
Discussies zijn niet voor iedereen even leuk maar als je heel gevoelig bent dan kunnen discussies je compleet uitputten. Dus als je een meningsverschil of discussie met iemand hebt, accepteer dit dan en laat het vervolgens los.

3 Probeer jezelf weer op te laden
Er zijn activiteiten waar je energie van kunt krijgen. Vooral als je overgevoelig bent is het goed om je energie weer in balans te krijgen. Voorbeelden van deze activiteiten zijn: yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, wandelen.

4 Weet wat je waard bent
Wat mensen ook tegen je zeggen over je gevoeligheid, jij bent fantastisch. Weet wat je waard bent, je bent misschien gevoeliger dan de meeste mensen maar dat maakt je absoluut niet minder!

5 Omgeef jezelf met mensen die hetzelfde voelen
Als de mensen in je omgeving niet om kunnen gaan met je gevoeligheid probeer dan mensen te zoeken die het wel begrijpen. Mensen die je wil helpen en die maken dat je verder groeit in plaats van je onzeker te laten voelen over je gevoeligheid.