Hooggevoelig

Hoe jij je, als hooggevoelige, tegen giftige persoonlijkheden kunt beschermen

7 redenen waarom het tijd is om door te gaan

Als jij hooggevoelig bent dan ben jij ook vast je nodige portie narcisten of andere giftige persoonlijkheden en nare mensen in je leven tegen gekomen. Helaas ben je als hooggevoelige een makkelijk doelwit voor giftige mensen, dit omdat je een natuurlijke gever bent en je ‘licht’ uitstraalt en hier worden deze mensen door aangetrokken. Daarom is het zo belangrijk om te leren hoe  je deze mensen kunt herkennen en hoe jij jezelf kunt beschermen als je er mee te maken krijgt.

Het grote voordeel wat je hebt als hooggevoelige is dat je intuïtie enorm goed is ontwikkeld. Gebruik daarom je gevoelige kant om jezelf te beschermen en leer hoe jij jezelf kunt beschermen:

1 Leer ‘giftige’ persoonlijkheden herkennen
Als iemand je een slecht gevoel over jezelf geeft en jou het gevoel geeft dat je minder bent (ook als hij of hij zegt dat het ‘maar een grapje’ is) dan ben je wellicht in de omgeving van een giftige persoonlijkheid. Andere signalen zijn dat je aan jezelf gaat twijfelen, aan je intuïtie, beoordelingsvermogen, je gevoel en je ideeën. Normale gezonde mensen geven je niet het gevoel dat je aan jezelf moet twijfelen. Gezonde vrienden, partners of collega’s zullen je steunen en helpen en je een beter gevoel over jezelf geven.

-> Hoe kun je nou het beste met je hooggevoeligheid omgaan?

Let op en merk het op wanneer iemand probeert om je te manipuleren, te intimideren of te kleineren. Merk het op wanneer iemand je een rot gevoel over jezelf geeft en wanneer iemand je grenzen overschrijdt.

2 Durf te vertrouwen op je intuïtie
De grootste fout die je als hooggevoelige kunt maken is niet op je intuïtie te vertrouwen. Als je terugkijkt naar bepaalde nare situaties dan zul je waarschijnlijk moeten toegeven dat er in het begin rode vlaggen waren die je bewust hebt genegeerd. Dat er een kriebeltje in je onderbuik zat of een stemmetje ergens diep in je achterhoofd zat die zei dat het niet klopte, maar waar je niet naar luisterde.

Als je een gevoel over iemand krijgt of een intuïtieve gedachte, neem dan even tijd om tot jezelf te komen. Doe een stapje terug en observeer deze persoon. Wat zegt hij of zij, hoe behandelt hij of zij anderen? Probeer erachter te komen wat er echt met die persoon gaande is.

Giftige mensen zetten zichzelf vaak neer als charmante, onschuldige en blije mensen, maar diep van binnen is er iets helemaal mis. Dus als jouw gevoel zegt dat er iets mis is, dan is er iets mis. Durf te vertrouwen op je intuïtie, vooral als hooggevoelige!

3 Weet waar jouw grenzen liggen
Vind je het niet leuk als iemand je naar beneden haalt? Dan is dat dus voor jou een grens. Vind je het niet leuk als iemand ten koste van jou een grapje maakt? Dan is dat dus voor jou een grens. Vind je het niet leuk als jij het gevoel krijgt dat jij verantwoordelijk wordt gehouden voor de daden van een ander? Dan is dat dus voor jou een grens. Leer jezelf kennen en wees je bewust van je grenzen, dit helpt je om direct je grenzen aan te geven als iemand er overheen gaat. En door je grenzen aan te geven bescherm jij jezelf tegen giftige mensen.

-> Ben je hooggevoelig? 5 Manieren om je af te sluiten voor prikkels

4 Wees je bewust van emotionele spelletjes en leer jezelf te waarderen
Één van de favoriete tactieken van mensen die giftig voor jou zijn is het spelen met je emoties. Ze zullen, ook al kun jij je dit niet voorstellen, bewust dingen doen die je pijn doen en die je verwarren. Deze types zijn enorm manipulatief en daarom is het zo belangrijk dat jij zelf weet wat jij waard bent. Wanneer jij leert om jezelf te waarderen dan laat jij je door niemand vertellen wie je bent of wat jij zou moeten voelen, want dit weet je zelf namelijk het beste. Door jezelf te waarderen kun jij jezelf een stuk beter beschermen tegen deze giftige types.

5 Loop weg
Het is niet makkelijk, maar jij hoeft niet alles te pikken en je mag dus soms gewoon weglopen. Je mag weg lopen uit een conversatie als deze te heftig of niet eerlijk is. Je mag weg lopen als iemand je niet goed behandelt en je mag weglopen als iemand je een slecht gevoel over jezelf geeft. Je mag weglopen uit een relatie die niet goed voor je is. Door weg te lopen laat je zien dat je niet alles pikt en heb je de tijd om tot jezelf te komen. Kom voor jezelf op!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?