Hooggevoelig

Hoe kun je nou het beste met je hooggevoeligheid (HSP) omgaan?

Wat je dus niet moet zeggen tegen iemand die een burn out heeft

Hoog sensitieve of hooggevoelige mensen zijn snel overprikkeld, dit omdat ze dingen intenser ervaren dan andere mensen.
Zo’n 15 tot 20% van de bevolking is hooggevoelig en heeft dus meer tijd nodig om bij te komen van bepaalde ervaringen zoals drukke bijeenkomsten, harde muziek, felle lichten. Zij hebben vaak de behoefte om zich terug te trekken in een rustige kamer. Wil je weten of jij ook hooggevoelig bent? Klik hier voor het artikel: Ben ik een hooggevoelig persoon?

Maar hoe kun je in deze tijden nou omgaan met je hooggevoeligheid? Je kunt jezelf moeilijk 24 uur per dag in je huis opsluiten. Lees verder voor tips van psychologe Susan Biali over hoe je het beste met je hooggevoeligheid om kunt gaan.

1 Zorg voor voldoende slaap
Te kort aan slaap (voor de meeste mensen minder dan 7 uur per nacht) zorgt voor meer irritaties, humeurigheid, slechtere concentratie en minder productiviteit. Als hsp krijg je al zoveel indrukken op een dag te verwerken dat genoeg slaap cruciaal is.

2 Eet gezond en probeer regelmatig te bewegen
Elaine Aron (grondlegger van de term hsp) benadrukt dat enorme honger zeer storend is voor een hsp. Dus zorg dat je minder gespannen bent door je bloedsuiker stabiel te houden doormiddel van gezonde maaltijden en snacks.

3 Draag geluidwerende koptelefoons of oordopjes
Hsp’s zijn enorm gevoelig voor geluid, vooral geluid wat je zelf niet kunt controleren. Met een koptelefoon of oordopjes kun jij je afsluiten van geluid wanneer jij dat wilt.

4 Plan wat tijd in om bij te komen
Als hsp kan het moeilijk zijn als je hele dag is vol gepland of als je te lang in een drukke omgeving bent. Wanneer je weet dat je een drukke dag voor de boeg hebt of je gaat naar een concert of een druk winkelcentrum zorg dan dat je daarna tijd hebt om bij te komen. Het liefst in een rustige kamer waar je alleen bent, zodat je langzaam kunt relaxen en bij zinnen kunt komen.

5 Zorg dat je in ieder geval 1 stille kamer of ruimte hebt waar jij je terug kunt trekken
Wanneer je samen met anderen leeft is het belangrijk om een rustige en veilige plek te creëren waar jij je terug kunt trekken. Dit kan de slaapkamer, studeerkamer of zelfs de badkamer waar je de kaarsen hebt aangestoken zijn.

6 Geef jezelf tijd en ruimte om dingen gedaan te krijgen
Je kunt bijvoorbeeld eerder je bed uit gaan dan de rest van je gezin (zorg er wel voor dat je voldoende slaap krijgt). Op deze manier heb je het huis voor jezelf en kun je rustig bijkomen. Ook kun je vroeg naar kantoor gaan zodat je nog in een periode van rust kunt werken voordat de rest van je collega’s naar kantoor komen.

7 Probeer niet te veel cafeïne te nuttigen
Hsp’s zijn gevoelig voor cafeïne. Ben je een koffiedrinker maar herken jij jezelf ook in een hsp? Dan kan het als een grote stap voelen om je koffie op te geven maar het zal je meer rust brengen.

8 Vermijd felle lampen
Ook altijd een hekel gehad aan fel licht? Dit kan komen omdat je hsp bent. Hsp’s hebben een hekel aan fel licht. ’s Avonds kun je de lichten dimmen, probeer winkels waar ze te felle lichten hebben te vermijden en zoek (als het mogelijk is in jouw buurt) naar winkels waar ze vriendelijke verlichting hebben.

9 Doe dingen in ‘vergeten’ uurtjes
Om drukke menigten en geluiden, dus prikkels, te vermijden kun je een ander schema aanhouden dan de meeste mensen. Ga bijvoorbeeld later op de avond naar de supermarkt, ga naar de film op een doordeweekse dag en ga wandelen voor of nadat de rest van de wereld naar buiten gaat.

10 Omgeef je zelf met rust
Als hsp ben je gevoelig voor je omgeving dus is het belangrijk om een rustige omgeving voor jezelf te creëren. Richt je huis simpel in met minimale afleidingen en chaos. Probeer ook veel buiten in de natuur te zijn, de natuur straalt rust uit en het heeft een kalmerende en helende werking.

Heb jij ook tips voor andere hsp’s? Deel ze hier, wie weet wie er baat heeft bij jou tip(s).

Pyschologytoday