Hooggevoelig

Ben je hooggevoelig? 5 manieren om je af te sluiten voor prikkels

5 tips om je tegen overprikkeling te beschermen
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Merk je dat je hooggevoelig bent? Dat energieën van anderen maar ook situaties zomaar binnen komen? En merk je dat dit je hindert in het dagelijkse leven? Coach en ervaringsdeskundige Lindsay Vek heeft 5 verschillende tips voor jezelf om je beter af te sluiten van andere energieën.

1. Goed gronden!
Zorg iedere dag dat je even een momentje voor jezelf pakt en hierbij jezelf goed grond. Dat wil zeggen: ga rechtop staan, stevig met je voetjes op de grond, ogen dicht en visualiseer een lijn vanuit je lichaam zo de aarde in, naar het middelpunt van de aarde. Je merkt vanzelf dat je steeds meer de aarde in wordt gezogen en stevig op de grond staat. Dit gaat je helpen om steviger in je schoenen te staan door de dag heen waardoor je minder snel omver wordt geblazen door anderen.

2. Pak je rust!
Belangrijk om je agenda niet te vol te plannen en na je werk je rust te pakken. Ook in de weekenden is het belangrijk je balans te vinden tussen leuke dingen en je rust. Tijdens je rust bouw je je overprikkeling af en gaat je energie weer omhoog, erg belangrijk dus!

3. Bescherm jezelf!
Als je weet dat je gaat afspreken met een persoon die veel van je vraagt of erg druk is, zorg dan dat je een laagje om jezelf heen legt, waarbij de energie van de ander niet bij jou naar binnen komt. Dit kun je op verschillende manieren doen: visualiseer een regenjas om je heen, of een mooie ei waarin je zit, knip alle lijntjes die tussen jou en de andere persoon liggen weg of – heel basic – neem wat meer afstand en vermijd aanraking, sta op en loop wat vaker van je plek.

4. Luister naar je lichaam!
Heb je een gezellige avondje uit gepland met vrienden maar merk je aan je lichaam dat je redelijk overprikkeld bent? Luister ernaar. Het is natuurlijk lastig om iets wat je graag wilt af te zeggen en je wilt natuurlijk niet de party pooper zijn, maar overprikkeld zijn is ook geen pretje. En het allerbelangrijkste: cijfer jezelf niet weg, want het gaat ten koste van je gezondheid. Luister naar wat jouw lichaam nodig heeft.

5. Richt je leven opnieuw in!
Kijk eens op een afstandje naar je huidige leven, wat zie je? Zie je een leven dat rekening houdt met wie jij bent als hoogsensitief persoon? Is je huis een plek van rust of onrust? Past het werk dat je doet bij je of ga je met heel veel tegenzin ernaartoe? En je vrienden? Kun je bij hen echt jezelf zijn? Het is belangrijk dat het leven zoals je dat ingericht hebt bij je past. Het is namelijk JOUW leven en je hebt er maar 1. Dan kun je het maar beter zo inrichten dat je ervan kunt genieten en delen met de mensen die je liefhebt en jouw lief hebben.

Auteur van deze blog is Lindsay Vek, HSP coach en ervaringsdeskundige op het vlak van hoogsensitiviteit.

Foto blog.sportscraft.com.au