Relaties

Deze dingen gebeuren als een empaat verliefd wordt op een narcist

Deze dingen gebeuren als een empaat verliefd wordt op een narcist

De empaat verwacht echte, onvoorwaardelijke liefde van een relatie. Wanneer een empaat zich aangetrokken voelt tot een narcist dan voelt de empaat zich geliefd en goed, alleen maar door in de buurt te zijn van de narcist. 

De empaat begint langzaam te geloven dat zij een once in a lifetime soort liefde heeft gevonden. Het lijkt er op sommige momenten zelfs op alsof de narcist de relatie net zo graag wilt als de empaat. Maar de realiteit is dat de narcist constant waardering wil en er is niemand zo bereid om dit te geven als de empaat. 

-> Waarom empathische mensen dichtklappen bij mensen die nep zijn

Na verloop van tijd zal de narcist de empaat het gevoel geven dat ze niet goed genoeg is. De narcist geeft de empaat het gevoel dat zij afhankelijk van hem is, hem nodig heeft en dat er niemand anders is die interesse in haar zou hebben. 

Als de band tussen de empaat en de narcist groeit, vindt de empaat het onverdraaglijk om te zien dat de narcist pijn heeft. De empaat zal de narcist daarom steunen, met hem praten, hem opvrolijken. Wat er ook voor nodig is om de narcist een beter gevoel te geven. 

Gaandeweg cijfert de empaat zichzelf steeds meer weg. Ze durft haar eigen gevoelens niet meer te tonen en voelt zich eigenlijk steeds ongelukkiger. Hoe meer liefde, zorg en tijd de empaat in de relatie stopt, des te machtiger de narcist wordt. Vanaf dit punt is het lastig voor de empaat om nog objectief naar de relatie te kijken. 

Uiteindelijk zal de empaat het gedrag van de narcist kopiëren. Want de verlangens en gevoelens van de empaat worden de narcist genegeerd. De empaat begint zich langzaam zorgen te maken over haar eigen gevoelens. Ze spreekt zich uit dat haar gevoelens er ook toe doen en dit is iets wat de narcist niet prettig vindt. 

-> 23 duidelijke signalen dat je een empaat bent

De narcist geeft de empaat het gevoel dat ze gek is door dit soort dingen te zeggen. Hij zal zeggen dat ze overdrijft, dat ze dramatisch is en dat ze egoïstisch is. Dus de empaat begint zichzelf de schuld te geven. Ze vraagt zich af of zij ooit echte liefde zal verdienen en wat ze heeft gedaan om in deze vreselijke situatie te belanden. 

Wat de empaat zich alleen niet realiseert is dat er niets mis met haar is. Alles klopt juist aan haar, maar ze wordt gemanipuleerd en bespeeld. Het enige wat ze ‘heeft gedaan’ is dat ze zich heel goed in anderen kan inleven en dat ze eigenlijk beschermd zou moeten worden in plaats van misbruikt. 

Volg Herhealth.nl op Instagram

Wanneer de empaat een volwassen en eerlijk gesprek met de narcist over de relatie wil dan zal dit niet lukken. Hij zal haar manipuleren en haar er uiteindelijk van overtuigen dat het inderdaad ook haar schuld is. Toch zal de empaat langzaam bij zinnen komen en inzien dat dit niet langer kan. Ze zal patronen herkennen en zien dat elk gesprek hetzelfde eindigt. Zo zal haar transformatie langzaam beginnen. 

->5 signalen dat je een empaat bent niet gewoon ‘erg emotioneel’ bent

De empaat moet in gaan zien dat niet iedereen waar je verliefd op wordt te vertrouwen is. Dat niet iedereen dezelfde intenties heeft en dat niet iedereen hetzelfde denkt. Maar ze moet zich ook realiseren dat ze deze relatie moet zien als (harde) leerschool en deze nu de kracht in zichzelf moet vinden om te helen. 

De narcist zal doorgaan alsof er niets aan de hand en alsof er niets is gebeurd. Hij zal, nu de empaat haar kracht weer heeft gevonden, op zoek gaan naar een nieuw slachtoffer. De empaat loopt ook weg, eerst gebroken maar uiteindelijk een stuk wijzer en sterker.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?