Hooggevoelig

5 signalen dat je een empaat bent en niet gewoon ‘erg emotioneel’

5 signalen dat jij een empaat bent

Het is één ding om empathisch te zijn ten opzichte van de worsteling van een ander, maar het is heel wat anders als je als empaat bent geboren. Een empaat heeft het vermogen om de gevoelens van anderen te voelen. Dat klinkt misschien cool, maar het kost heel veel energie.

Empaat zijn voelt vaak tegelijkertijd als een vloek en als een zegen. Maar er zitten echt veel mooie voordelen aan het zijn van een empaat. Empathie is het vermogen om letterlijk in iemand anders zijn schoenen te stappen, om het perspectief van de ander te begrijpen en om dit te gebruiken als een geschenk voor je eigen acties.

Als jij een empaat bent dan herken je waarschijnlijk één of meerdere van onderstaande voorbeelden:

1 Je bent oprecht nieuwsgierig naar andere mensen
Empaten hebben een bijna kinderlijke nieuwsgierigheid naar vreemden. Soms kijken mensen je vreemd aan als je gesprekken begint met mensen die je niet kent, maar je kunt het niet tegenhouden. Je hebt een zeldzaam verlangen om mensen echt te leren kennen. Je weet dat iedereen een verhaal heeft en jij wilt weten wat dit verhaal is. Je wilt weten waarom ze doen wat ze doen en wat ze hopen te bereiken.

-> Deze dingen gebeuren als een empaat verliefd wordt op een narcist 

2 Je bent creatief
Alle artiesten zijn waarnemers van de mens, ze kijken en observeren. En omdat jij mensen zo goed kent zie je dit terug in je werk. Je bent misschien niet letterlijk een artiest of kunstenaar, maar je zorgt er in ieder geval voor dat je leven een prachtig kunststuk wordt.

3 Je kunt communiceren zonder woorden
Zo veel empaten zijn in staat om te zien waar iemand doorheen gaat door alleen maar naar die persoon te kijken. Je pikt zelfs de kleinste en meest subtiele hints op. Hierdoor ga je voorzichtig met andere mensen om en trek je niet direct je conclusies. Daarnaast is jouw gevoel over mensen altijd goed.

-> Emotionele uitputting voorkomen als je heel empathisch bent: 5 tips

4 Je ontdekt dat je dingen gemeen hebt met mensen die anders dan jij zijn
Omdat je begrijpt dat we allemaal met elkaar zijn verbonden ben je niet bang voor de donkere kant van ons menselijke gedrag en ben je ook niet bang voor de waarheid. Mensen vinden het makkelijk om met je te praten, zelfs als ze je net hebben ontmoet. Veel mensen delen hun levensverhaal met jou omdat jij ze zo op hun gemak laat voelen.

5 Je inspireert andere mensen
Veranderingen, groot of klein, gebeuren omdat één persoon er de aanzet toe geeft. Er is niemand die dit beter begrijpt dan jij en jij weet hoe jij je empathie kunt inzetten om grote veranderingen ter weeg te brengen. En soms is het frustrerend dat je ook met mensen om moet gaan die niet lijken te begrijpen of die niet zo veel om andere mensen geven als jij, maar toch kun jij die verandering ter weeg brengen.

->23 duidelijke signalen dat jij een empaat bent

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

Elitedaily.com