Geluk

De prijs die je betaalt als je werkt voor een vervelende baas

De prijs die je betaalt als je een vervelende baas hebt

“Ik vond mijn werk leuk, maar sinds mijn nieuwe manager vind ik er geen lol meer aan.” 
“Mijn baas is gewoon gemeen, ik moet echt op zoek naar een andere baan.”
“Ik weet niet zo goed hoe ik lang ik dit nog vol ga houden.”

Zou één van deze gedachtes of uitspraken de jouwe kunnen zijn? Vervelende bazen zijn niet ‘gewoon’ slechte leidinggevenden met een gebrek aan communicatievaardigheden. Nee, vervelende bazen gebruike angst en intimidatie om de controle te houden. Ze hebben vaak narcistische trekjes, kennen het woord empathie niet en ze misbruiken hun macht. Het is duidelijk dat het werken onder een vervelend baas of manager zijn tol eist. Maar nieuw onderzoek toont aan hoe schadelijk het daadwerkelijk is.

Onderzoekers van de Universiteit van Manchesters Business School onderzochten hoe mensen worden beïnvloedt door slechte bazen. Zij onderzochten 1200 mensen uit verschillende branches en landen en zij zagen dat mensen met een vervelende baas veel minder plezier in hun werk hadden. Maar onderzoekers kwamen er ook achter dat dit doorsijpelt in het privé-leven van medewerkers; werken voor een vervelende baas is enorm slecht voor je mentale gezondheid. Het is zelfs zo dat medewerkers die werken voor een baas met narcistische trekjes een grotere kans hebben op het krijgen van een klinische depressie.

Deze studie toont ook aan dat het gedrag van een vervelende baas zich snel in een bedrijf verspreidt. Onder een vervelende baas zijn medewerkers sneller geneigd om elkaar te bekritiseren en om met de eer van iemand anders zijn werk te gaan strijken. Andere eerdere onderzoeken zagen soortgelijke resultaten.

Vervelende bazen zijn niet alleen slecht voor het moraal, volgens onderzoek kost dit gedrag bedrijven ongeveer 14.000 dollar per medewerker door het verlies van productiviteit. Helaas meten veel organisaties het succes van een manager alleen op korte termijn prestaties en vervelende bazen zijn vaak in staat om op korte termijn veranderingen door te voeren die lijken op verbeteringen.

Dreiging en intimidatie leiden er in het begin toe dat medewerkers lange uren maken en productiever zijn. Maar als het vervelende gedrag door blijft gegaan dan verliezen medewerkers hun motivatie en zakt de productiviteit snel. Uiteindelijk is de kans op een burn-out bij medewerkers groot en eist de stress sowieso zijn tol op het welzijn en de prestatie van medewerkers.

Het is belangrijk voor organisaties om serieus naar dit probleem te kijken. Want het negatieve effect van een vervelende baas kan nog jaren lang merkbaar blijven.

bron psychologytoday.com Foto careergirldaily.com