Geluk

Zo kun je omgaan met gemene rotopmerkingen!

7 gewoontes die je geluk stelen

“Je ziet er goed uit, voor iemand met overgewicht..”
“Je had meer kunnen verkopen als het had geklonken alsof je wist waar je het over had, ik zeg het alleen maar..”

Eh sorry wat?! Van die opmerkingen die je soms naar je hoofd krijgt, waar je vaak stil van wordt. Van die opmerkingen waar je 2 dagen later opeens het perfecte antwoord op hebt bedacht.. (omdat die opmerking dus nog steeds in je hoofd zat).

Wat moet je er mee? Hoe moet je hier nou op reageren? Vaak is dat hartstikke lastig als je niet mega alert en adrem bent. Gelukkig zijn er wel trucs voor, onderstaand vind je deze trucs zodat jij de volgende keer beter gewapend bent tegen dit soort belachelijke opmerkingen!

1 Geef de controle niet weg
Als je het anderen toestaat om te controleren hoe jij denkt, voelt of je gedraagt dan geef jij de ander de controle over jou. En het laatste wat je wilt is dat deze gemene persoon met zijn of haar rotopmerkingen controle heeft over hoe jij je over jezelf voelt en wat voor dag jij gaat hebben.

Als er iemand is in jouw omgeving (collega) die dit soort opmerkingen maakt, besluit dan dat jij deze persoon niet toestaat om te veel ruimte in jouw leven in te nemen. Maak de afspraak met jezelf dat jij een goede dag hebt, zelfs als je collega onbeleefd is. Besluit dat het gesnauw van je manager niets afdoet aan jouw gevoel voor eigenwaarde. Houd de controle!

2 Blijf bij jouw waarden
Weet wat jij belangrijk vindt en leef zoals jij denkt dat het goed is, zelfs als je geconfronteerd wordt met nare mensen. Misschien dat dit betekent dat jij jezelf regelmatig moet vertellen dat je andere mensen met respect behandelt, ook deze nare personen,  of dat jij jezelf excuseert van situaties die niet bij jouw passen. Weet dat jouw integriteit het belangrijkste is. Hoe verleidelijk het soms ook is, verlaag je niet tot het niveau van sommige mensen.

3 Weet wanneer jij je moet uitspreken en wanneer jij je mond moet houden
Soms moet je assertief zijn en soms is het beter om iemand te negeren omdat deze persoon alleen maar negatieve aandacht vraagt. Wees niet te bang om iemand op zijn of haar gedrag aan te spreken. Gebruik directe communicatie en stel vragen. “Ik zag dat jij met je ogen rolde toen je mij aan dat project herinnerde. Is er iets wat je dwars zit?” Focus je verder vooral op positieve mensen en positieve vibes.

Als je in een omgeving verkeert die niet goed voor je is dan ga je hier langzaam aan onderdoor. Hoe goed je ook in staat bent om voor jezelf op te komen en om anderen niet de controle te geven. Want het kost te veel energie als je steeds maar bezig moet zijn met voorkomen dat jij het mikpunt wordt. Deze energie kun je beter stoppen in het zoeken van een andere baan, partner of vrienden.