Gezondheid

10 voedingsmiddelen waar je blij van wordt

Eten waar je blij van wordt
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Er zijn veel manieren om Happy te worden: puppies, Prozac en pranayama, om zo eens wat te noemen. Maar toch blijft voeding de belangrijkste factor.

Het nieuwe boek van Dr. Ramsey, The Happiness Diet, (met Tyler Graham) onderzoekt hoe het moderne Amerikaanse dieet niet bevorderlijk is voor de geestelijke gezondheid en ons geluksgevoel, daarnaast onderzocht hij de vele recente studies die depressie koppelen aan voeding.

“Voedingskeuzes dicteren veel over de gezondheid van de hersenen,” zegt Ramsey, dat is goed nieuws.

Vandaag lees je hier 10 voedingsmiddelen waar je volgens Dr. Ramsey blij van wordt. Kijk en lees je mee?

1 Bloemkool
Als je het tegenkomt in de supermarkt, koop er dan twee! Bloemkool zit vol met vitamine B6 en foliumzuur, die je lichaam gebruikt om neurotransmitters zoals serotonine en dopamine aan te maken.

Neurotransmitters zijn hoe hersencellen met elkaar communiceren en zijn van invloed op je stemming en cognitie, inclusief je geheugen, libido, plezier en aandacht. Zo komen lage niveaus van serotonine vaak voor bij depressieve patiënten.

2 Walnoten
Dr. Ramsey verwijst naar noten als “de multivitaminen van de natuur”, omdat ze boordevol goede voedingsstoffen zitten. Ze bevatten omega-3-vetten, die het risico op een depressie verminderen. Daarnaast bevatten ze vezels die je spijsvertering bevorderen en een gezonde darm zorgt er weer voor dat de voedingsstoffen uit je eten naar je hersenen gestuurd worden. Ook bevatten ze magnesium, vitamine E, polyfenolen, eiwitten, kalium, plantensterolen, vitamine B6, arginine, melatonine, koper en zink. Kortom, reden genoeg om eens vaker een walnoot te snacken!

3 Oesters
Deze afrodisiaca bevat een flinke hoeveelheid vitamine B12, B12 stimuleert myeline rondom de zenuwen. Het myeline zorgt voor een goede geleiding van de zenuwen. Het is van essentieel belang voor neuronen om te communiceren met elkaar. En gezonde communicatie tussen de neuronen is de basis voor het denken en besluitvorming. Oesters bevatten ook zink en een hoge dosis hersen-verbeterende omega-3 vetzuren. In bijna geen enkel voedingsmiddel zit zo veel zink als in oesters. Zink is een soort natuurlijk antidepressivum en als je zink levels te laag zijn, kun je ook angstig worden. Ongeveer 8 gemiddelde oesters bevatten al een aanzienlijke dosis van 52 mg zink.

4 Rode bonen
Een onbekend feit: Rode bonen zijn een prachtige bron van antioxidanten. Ze zijn zelfs krachtiger dan bosbessen.

Zij zijn ook een bijna volledige eiwit, en eiwitten maken daarnaast neurotransmitters. Tot slot, zitten ze boordevol ijzer. IJzertekort is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van hersenaandoeningen,” zegt Dr Ramsey.

5 Bieten
Bieten bevatten betaïne, een neef van foliumzuur. Betaïne staat ook bekend onder de naam trimethylglycine (TMG), het is een milde stemmingsverbeteraar. Het verhoogt in een aantal stappen de serotonineniveaus en daardoor kan het gebruikt worden om vele gevallen van depressie te verlichten. Daarnaast zitten ze vol met magnesium en uridine, een stof waarvan onderzoekers van de Harvard University bevonden dat deze depressie kan voorkomen.

6 Ansjovis
Ansjovis zijn een serieus fantastische bron van DHA, de meest gunstige omega-3 vetten voor je hersenen. Tekorten aan DHA leiden tot verlaging van het serotonineniveau in de hersenen en worden geässocieerd met ADHD, de ziekte van Alzheimer, bipolaire stoornis en depressie. Supplementering van DHA zou dan ook kunnen helpen tegen deze aandoeningen. Ook tegen bepaalde vormen van kanker zou DHA kunnen helpen.

7 Zoete aardappel
Deze oranje knollen bevatten meer bètacaroteen dan wortelen. Bètacaroteen is gekoppeld aan een verminderd risico op dementie. Ze zijn ook hoog in B6, die behoort tot een groep van verbindingen die in toenemende mate gebruikt om bedreiging stemmingsstoornissen, aldus Dr. Ramsey.

8 Vlees
Vlees heeft een slechte reputatie, zegt Dr Ramsey, en vaak is het gerechtvaardigd. Terwijl The Happiness Diet voornamelijk plantaardig is, is vers vlees dat afkomstig is van gras gevoerde koeien (vrij van antibiotica, steroïden, enz.) gezond om af en toe te eten. Ik raad jullie aan een keer per week een stukje vlees te eten. Let er dan wel op dat het vers van de boerderij komt, zodat je een betere mix van vetten voor de hersenen binnenkrijgt -meer omega-3 vetzuren en CLA (geconjugeerd linolzuur)- dan in fabriek gekweekt vlees. En dit alles voor een happy feeling!

9 Volle yoghurt
Je Griekse yoghurt verslaving is gerechtvaardigd!

Samen met de gezonde dosis probiotica is aangetoond dat yoghurt de activiteit van hersencellen die in verband staan met angst verminderen, aldus Dr. Ramsey.

En hoewel je het liefst kiest voor de vetarme versie, beveelt hij de volvette versie aan. Zolang het maar afkomstig is van een grasgevoerde bron, zegt hij, de vetten zullen fungeren als gezonde hersenboosters.

10 Koffie
Onderzoek toont aan dat vrouwen die twee tot drie kopjes koffie (met cafeïne) per dag drinken 15% minder kans op een depressie hebben. Te veel koffie is echt niet goed voor je, want koffie onttrekt vocht, dus drink er dan veel water bij, maar tegen een depressie werkt het dus wel. Vrouwen die vier of meer koppen koffie drinken hebben 20% minder kans op een depressie! Hoe dat komt? Door de cafeïne. Dat is namelijk een soort drugs (niet zo schadelijk, wel verslavend) en zorgt ervoor dat de hersenen binnen een half uur dopamine en serotonine gaan afgeven.

Welke van deze voedingsmiddelen vind jij het lekkerst? En welk eten of drinken word jij zelf heel blij van? Ik ben benieuwd!

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie