Gezond gewicht Gezondheid

Je bent wat je eet

voedsel voor de hersenen
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Ik heb een passie voor voeding. Ik lees hierover alles wat los en vast zit en geef met liefde voedingsadvies. Als je mij een vraag stelt over voeding kun je beter even gaan zitten, want dan raak ik niet uitgepraat. Dat is echter niet altijd zo geweest. Sterker nog, ik had helemaal niets met voeding en at gewoon alles waar ik zin in had. Zonder te weten of iets gezond was of niet. Ik kan me zelfs nog herinneren dat ik op de middelbare school elke dag, in de korte pauze zoals dat toen heette, een roze koek at. Heerlijk. Totdat na een aantal jaar de klachten begonnen. Dagelijks pijn in mijn buik, kleine vage klachten, vaak moe, veel wisselende pijntjes. Op een gegeven moment kon ik er niet meer omheen. Ik moest hier iets aan doen.

Na een kleine zoektocht kwam ik terecht bij een mesologe. Door haar kwam ik er achter dat ik door het vele gebruik van antibiotica als kind mijn darmflora uiterst zwak was en ik bleek een suikerintolerantie te hebben. Ik werd voor een maand op een streng candidadieet gezet. Wow, dat was afzien! Geen enkele vorm van suiker, fruit, snelle koolhydraten zoals wit brood, zuivel, koffie enz. meer. Voor het eerst moest ik me gaan verdiepen in wat ik at en hoe dat anders moest. En zo kwam ik er ook voor het eerst achter dat er echt overal suiker, of een variant daarvan, in zit. Ik weet nog dat ik in de supermarkt een vriendin belde en riep: “Er zit zelfs suiker in volkoren toastjes en vleeswaren!” Ik was in shock. Hoe moeilijk ik het dieet ook vond, ik merkte binnen 2 weken wel dat de klachten minder werden en ik me veel beter ging voelen. Dat was een openbaring voor me. Dat ik me puur met het aanpassen van mijn voedingspatroon een ander mens kon voelen.

Hiermee begon mijn interesse in voeding, het menselijk lichaam en alles wat daarmee samenhangt. In kleine stapjes heb ik mijn voedingspatroon inmiddels 180 graden omgegooid. Als je vroeger tegen me had gezegd dat een rijstwafel met tahin zowel lekker is als een gezond tussendoortje had ik je waarschijnlijk schaapachtig aangekeken. Nu eet ik dat regelmatig. Dat betekent overigens niet dat ik een gezondheidsfreak ben en alleen nog maar verantwoorde dingen eet. Ik hou de zgn. 80/20 regel aan. Voor 80% eet ik gezond (wat overigens ook gewoon heel lekker is) en voor 20% eet ik waar ik op dat moment zin in heb, zoals een lekker glas wijn of een niet te versmaden chocoladetoetje (brownie!). Daarnaast heb ik een zwak voor een goed gemaakte cappuccino, alhoewel ik weet dat ik niet goed tegen melk kan. Dat is dus mijn dagelijkse ‘zonde’ waar ik dan wel elke seconde van geniet. Want dat is ook heel belangrijk, dat je geniet van iets wat niet helemaal gezond is en dat je je daarover achteraf niet schuldig voelt. Dat is namelijk pas echt ‘zonde’.

Wat ik de afgelopen jaren vooral geleerd heb is dat wat je eet een directe uitwerking kan hebben op hoe je je voelt. Als ik teveel koffie drink krijg ik hartkloppingen, als ik suiker eet word ik eerst energiek, daarna slaperig en ten slotte krijg ik nog meer trek in zoet, als ik teveel zuivel neem krijg ik buikpijn en als ik te weinig water drink krijg ik hoofdpijn. Zomaar een paar voorbeelden die voor ieder persoon weer anders kunnen zijn of anders worden ervaren. De grote wijsgeer Socrates zei het vroeger al: “Je bent wat je eet.” En door mijn ervaringen van de afgelopen jaren is dat ook precies zoals ik het voel.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie