Geluk

Sorry! Waarom we ons niet meer constant moeten verontschuldigen

Ben jij een control freak?

Iemand loopt tegen jou aan op straat, het eerste wat je doet is SORRY zeggen. Je wilt iemand wat vragen: SORRY, dat ik je stoor maar…. SORRY dat ik er niet uitzie maar ik heb vannacht slecht geslapen. SORRY dat het huis een beetje rommelig is. Herkenbaar? Wij vrouwen kunnen er wat van: sorry zeggen.

We excuseren ons als we iets laten vallen, wanneer we een vraag stellen, wanneer we iets niet direct begrijpen, wanneer we het ergens niet mee eens zijn en zelfs als we iets leuk vinden. Toch lijkt het alsof vrouwen zichzelf meer excuseren dan mannen. Uit 2 studies van de Universiteit van Waterloo blijkt dat hoewel mannen zichzelf ook excuseren ze zich niet overal voor excuseerden. Met andere woorden ze bieden vaak hun excuses niet aan voor dingen waar ze hun excuses niet voor hoeven aan te bieden.

Misschien wordt het tijd om te breken met je SORRY gewoonte. Hier vind je een paar tips om je gewoonte doorbreken:

1 Houd je ‘sorries’ bij
Maak in je hoofd een notitie van alle keren dat je sorry zegt en evalueer ze. Vraag jezelf af wat je nou echt verkeerd deed. Of excuseerde jij jezelf uit gewoonte? Om aardig gevonden te worden of om een confrontatie te vermijden?

Houd je ‘sorries’ voor een week bij en bedenk waarom je sorry zegt. Als je probeert om meer begripvol of beleefd te zijn probeer daar dan een andere vorm dan sorry voor te gebruiken. In plaats van je te verontschuldigen dat je geen zout en peper op het eten hebt gedaan zeg je: ‘peper en zout staan op de tafel, pak maar als je nodig hebt’.

2  Wees je bewust van je gevoelens dat je niet goed genoeg bent
Wanneer jij het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent kan dit zich uiten door de neiging om jezelf te veel te excuseren. Wanneer je merkt dat je jezelf uit gewoonte excuseert voor dingen waar je niets aan kunt doen dan is dit misschien een teken dat je aan jezelf moet werken. We kunnen zoveel meer genieten van onszelf wanneer we onszelf niet constant de schuld geven van de dingen die niet goed gaan.

3 Lach om jezelf
Je hebt kracht nodig om te lachen om je suffe foutjes in plaats van je direct voor ze te verontschuldigen. Wanneer je vrouwen ziet die lachen om het feit dat ze net hun koffie hebben gemorst of om hun rommelige huis in plaats van zich te excuseren dan stralen die vrouwen vaak ook een soort rust en zelfvertrouwen uit. Wanneer we onszelf niet direct verontschuldigen dan kunnen we onze fouten omhelzen en er niet te zwaar aan tillen.
(zie het artikel: Fouten maken mag!)

4 Zeg sorry als je het echt meent
Onze woorden worden gewichtiger wanneer we ze niet zomaar uitspreken. Wanneer jij je excuses gebruikt voor zaken waar we echt spijt van hebben dan komen deze woorden uit je hart. Ze zijn oprecht en eerlijk.

Dus de volgende keer dat SORRY weer uit je mond rolt, denk dan na. Want jij hoeft je echt niet voor alles te excuseren.

MindBodyGreen

Laat een reactie achter