Geluk

3 Spirituele oefeningen om beter naar jezelf te kijken

5 manieren om snel tot rust te komen

Spiritualiteit, voor sommige van ons een beetje een eng woord. Maar dat is het niet! We zijn misschien wat onwetend maar spiritualiteit kan je veel brengen en het hoeft niet direct ‘zweverig’ te worden. Spiritualiteit kan je laten je zien hoe je ego je in de weg zit en het kan je leiden naar het leven wat je wilt leven. Ach het is zo veelomvattend en moeilijk in een paar woorden samen te vatten en spiritualiteit heeft ook voor iedereen een andere betekenis. Misschien beter om het maar gewoon te ondervinden.

Met dit artikel willen we je, met behulp van Patanjali’s Yoga Sutra’s, handvatten bieden om op een spirituele manier naar jezelf te kijken. Patanjali was een Indiase geleerde en filosoof wiens naam traditioneel verbonden is met de Yogasutra’s, één van de belangrijkste klassieke teksten uit de yogaliteratuur.

Het grootste obstakel van onze reis naar een beter zelfbewustzijn is denken dat we meer weten dan we eigenlijk weten. Dit obstakel wordt Avidya genoemd in Patanjali’s Yoga Sutras.  Avidya vertaalt zich nog het beste als: “onkunde” of “niet duidelijk zien”. Deze onwetendheid komt aan een gebrek aan spiritueel inzicht.

Avidya is de eerste van 5 innerlijke staten die ons er van weerhouden om ons te bevrijden van ons ego. Vervolgens komt Asmita (egoïsme), dan raga (hechting) en dvesa (afkeer) en abhinivesa (angst voor de dood). Deze 5 staten staan model voor de obstakels die we moeten overwinnen voordat we een prettiger leven kunnen ervaren.  (Meer info in het boek Patanjali’s Yoga Sutras)

Wanneer we Avidya ervaren, kunnen we ons soms onrustig voelen. Dit is herkenbaar omdat we ons allemaal wel eens onrustig voelen. We proberen iets te bereiken zonder dat het ons lukt om je helemaal gelukkig of compleet voelen. Wanneer we vasthouden aan een bepaalde mening zonder eens andere inzichten te overwegen, opereren we vanuit Avidya. Emotioneel gezien uit Avidya zich in nervositeit, angst voor afwijzing of stemmingswisselingen.

We kunnen Avidya blijven voeden maar we kunnen het ook uithongeren. Wanneer we steeds meer weg gaan van Avidya worden dingen langzaam helderder en rustiger.

Oké heftige woorden maar hoe doen we dat? Avidya loslaten? Onderstaand 3 tips:

1 Bescheidenheid
het maakt niet uit hoeveel wijsheid we vergaren, het is belangrijk om te onthouden dat het universum oneindig is. Wanneer we onszelf blijven herinneren aan deze oneindigheid blijven we nederig. Alleen wanneer we toegeven dat we niet alles weten en ook niet alles kunnen weten kunnen we ons hart openen en ons hierdoor laten leiden.

2 Naar binnen kijken/ introspectie
Wanneer je jezelf de discipline aanleert om elke dag aan zelfreflectie te doen zal dit je alert maken op je psychische, emotionele en mentale gewoontes. Wanneer je voorzichtig jezelf observeert kun je voelen dat je onwetendheid en onduidelijkheid ten opzichte van jezelf minder wordt. Het is onze taak om het glas van onze geest te poetsen zodat ons bewustzijn er doorheen kan schijnen.

3 Toewijding
Wanneer we dicht bij onszelf willen komen moeten we toegewijd zijn aan hetgeen wat hoger en groter is dan onszelf. Ook al begrijpen we niet wat dit dan is. Want ook als we het niet begrijpen dan nog kunnen we het verschil erkennen tussen ons ego en ons hart. We kunnen mediteren om contact te maken met ons hart zodat we ons meer compleet kunnen voelen.

Met bescheidenheid, introspectie en toewijding kunnen we ons zelf leren kennen. Wanneer we avidya overwinnen kunnen we meer rust in onszelf vinden.

Laat een reactie achter