Pffft relaties… nee hoor, gelukkig zijn er een heleboel lieverds op deze wereld die van ons houden en die ons als gelijke behandelen. Maar je kunt ook tegen iemand aanlopen die niet direct het beste met je voor heeft. Die jouw gevoelens negeert, je niet serieus neemt of niet voldoende respect voor je heeft.
Vaak kom je dit soort mannen tegen als je zelf niet zo goed in je vel zit of erg onzeker bent. Jammer, want ‘foute’ mannen (of vrouwen natuurlijk!) kunnen deze gevoelens nog meer versterken. Foute mannen voelen het aan als jij onzeker bent en ze maken rijkelijk misbruik van jouw goedheid.
Sommige mensen proberen hun partner klein te houden om zo de macht of controle over de ander te krijgen. Ze vinden het een fijn gevoel wanneer ze merken dat ze ‘macht’ over hun partner hebben. Onderstaand vind je voorbeelden van ‘ongezonde’ situaties of patronen in een relatie. Soms heb je zelf niet eens meer door dat je eigenlijk niet wordt behandeld zoals je behandeld zou moeten worden.
Natuurlijk kun je eens een voorbeeld herkennen, maar wanneer je meerdere voorbeelden herkent dan is het goed om voor jezelf op te komen, want jij mag er ook zijn! Vergeet dat nooit.
1 Overal tegenin gaan
Een discussie op zijn tijd over bijvoorbeeld politiek is helemaal niet erg, maar wanneer iemand van elk gesprek een discussie maakt dan wordt het wel vervelend. Als iemand altijd maar tegen je in gaat en discussieert om het discussiëren dan doet die persoon zijn uiterste best om jou ervan te overtuigen dat jouw gevoelens verkeerd zijn.
2 Je niet serieus nemen
Als je partner jouw gevoelens negeert dan is de boodschap duidelijk; jouw gevoelens doen er niet toe. Want jij bent toch te emotioneel, te slap, te kinderachtig, hebt geen gevoel voor humor en hebt de neiging om van een mug een olifant te maken. Wanneer iemand dit soort opmerkingen maakt dan word je niet serieus genomen. Je partner negeert jouw indentiteit door te zeggen dat wat jij voelt en zegt niet juist is.
3 Verbaal misbruik vermomt als grapje
Je partner zegt iets kwetsend tegen je wat absoluut niet grappig is, maar doet het vervolgens af als: “Het was maar een grapje, hahaha…”. Steken onder water vermomd als grapjes zijn niet grappig, ze zijn pijnlijk.
4 Je partner houdt dingen voor zichzelf en deelt geen informatie
Wanneer jouw partner bewust zijn (of haar) gedachtes en gevoelens of andere informatie niet deelt dan betekent dit dat hij weigert om echt betrokken te zijn in de relatie. Wanneer hij wel wat deelt dan is dit puur functionele informatie als: “Er zit bijna geen benzine meer in de auto” of “De sleutels liggen op tafel”
-> Wat te doen als je partner je gevoelens negeert: 5 tips voor communicatie en verbinding
5 De gespreksonderwerpen bepalen
Wanneer iemand altijd alle onderwerpen bepaalt en dichtklapt wanneer jij iets wilt bespreken dan betekent dit dat jij je laat voorschrijven wat je wel of niet zegt. Dus wanneer hij vindt dat je zeurt, dan wordt dat onderwerp van tafel geschoven. Is het in zijn ogen niet interessant genoeg? Klaar ermee. Jij mag ook bepalen waar jullie over spreken, er zitten 2 mensen in deze relatie en jij bent net zo belangrijk als je partner.
-> Voor de vrouw die te hard haar best deed voor de verkeerde personen
6 Kritiek hebben en veroordelen
Wanneer iemand altijd maar kritiek op je heeft dan voel jij je heel klein. Voorbeelden van kritiek wat pijnlijk is kunnen zijn: “Jij bent nooit eens tevreden”, wanneer je wat vraagt. “Je vindt altijd wel iets om overstuur over te worden”, wanneer je moet huilen na een gemene opmerking. En “Niemand vind jou leuk omdat je altijd zo negatief bent”, wanneer je een opmerking hebt gemaakt over een klusje wat nog gedaan moet worden in huis.
7 Schreeuwen
Niemand verdient het om tegen geschreeuwd te worden of om te worden uitgescholden. Het is beangstigend en heftig en het hoort niet thuis in een goede relatie. Natuurlijk kun je wel eens ruzie hebben of kun je in een relatie wel eens tegen elkaar uitvallen. Maar tegen elkaar schreeuwen en schelden gaat een stap verder.