Hooggevoelig

7 eigenschappen van zeer empathische mensen

7 eigenschappen van zeer empathische mensen

De belangrijkste eigenschap van iemand die zeer empathisch is dat ze de emoties en fysieke symptomen van iemand anders absorberen omdat ze zo enorm gevoelig zijn. Deze mensen filteren de wereld door hun intuïtie en gaan op hun gevoel af.

Het nadeel hiervan is dat is dat je snel overprikkeld raakt door alle emoties. Hierdoor kun jij je vaak enorm moe voelen, last krijgen van depressie klachten, angsten creëren of je gaat je gevoelens weg-eten. Maar als je zo empathisch bent dan kun je wel leren hoe jij jezelf kunt aarden zodat jij jezelf kunt afsluiten van bepaalde dingen. De eerste stap is toegeven aan jezelf dat je heel empathisch bent. Onderstaand vind je 10 eigenschappen van zeer empathische mensen, kijk maar eens of jij jezelf hierin herkent
-> Waarom empathische mensen dichtklappen bij mensen die nep zijn

1 Zeer empathische mensen zijn vaak hooggevoelig
Empathische mensen zijn van nature vrijgevig, hebben een open mind en zijn goede luisteraars. Als je iemand zoekt met een groot hart, dan moet je bij iemand zijn die zeer empathisch is. Want ze zijn er door dik en dun en zijn de beste verzorgers die jij je maar kunt wensen. Maar ze worden ook snel gekwetst, er wordt hen vaak vertelt dat ze zich niet zo moeten aanstellen of dat ze harder moeten worden.

2 Ze absorberen andermans emoties
Empathische mensen voelen de emoties van andere mensen aan. Ze voelen alles, soms zelfs tot het extreme. Ook negatieve gevoelens of angsten zuigen ze op, wat enorm vermoeiend voor ze kan zijn. Als ze omgeven zijn door rust en liefde dan bloeien empathische mensen weer op.

3 Niet allemaal, maar de meeste zeer empathische mensen zijn introvert
Empathische mensen klappen snel dicht in grote groepen omdat dit te veel voor ze is aangezien ze ieders gevoelens opzuigen. Ze vinden het vaak fijner om één op één contact met mensen te hebben of in kleine groepjes mensen te zijn.

4 Empathische mensen hebben een hele sterke intuïtie
Zeer empathische mensen ervaren de wereld doormiddel van hun intuïtie. Het is belangrijk voor ze om hun intuïtie goed te ontwikkelen en om hiernaar te durven luisteren. Dit zorgt ervoor dat ze positieve mensen kunnen vinden en dat ze wegblijven van energiezuigers.

5 Ze hebben tijd voor zichzelf nodig
Als enorme emotie-zuigers hebben empathische mensen tijd nodig om bij te komen als ze onder de mensen zijn geweest. Wanneer ze alleen zijn kunnen ze opladen en bijkomen.

-> 4 gewoontes die je alleen hebt als je super empathisch bent

6 Zeer empathische mensen zijn vaak het doelwit van energiezuigers
De gevoeligheid van iemand die zeer empathisch is kan ervoor zorgen dat ze snel slachtoffers worden van energiezuigers. Deze energie-vampieren zuigen niet alleen de energie uit een empathisch persoon, maar bijvoorbeeld narcisten kunnen er ook voor zorgen dat een heel gevoelig persoon over zichzelf gaat denken dat hij of zij niet goed genoeg is en het niet waard is om van gehouden te worden. Andere energiezuigers zijn de dramaqueen, het eeuwige slachtoffer en de niet luisterende prater.

-> De top 7 karaktereigenschappen van zeer empathische mensen

7 Ze hebben een enorm groot hart maar geven snel te veel
Zeer empathische mensen hebben een groot hart en ze willen iedereen helpen en proberen om de pijn van anderen te verlichten. Maar vaak stopt het niet bij helpen, ze nemen het leed van de ander op hun schouder waardoor zij de genen zijn die zich opeens niet meer goed en energiek voelen.

Als jij jezelf in bovenstaande eigenschappen herkent dan is het goed om jezelf beschermen. Wees streng over de manier waarop jij je tijd indeelt, zorg voor duidelijke grenzen voor jezelf, mediteer regelmatig en ga de natuur in. Koester het feit dat je zo empathisch bent, maar leer ook voor jezelf te zorgen! Respecteer en accepteer je gevoeligheid en vergeet niet om ook te vragen voor de dingen die jij nodig hebt en die voor jou belangrijk zijn. Vergeet jezelf niet!!
-> Hoe blijf je in balans als je heel gevoelig en empathisch bent

PS Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Bron Psychologytoday.com