Geluk

10 gewoontes van giftige vrienden (en waarom je beter af bent zonder hen)

10 gewoontes van giftige vrienden (en waarom je beter af bent zonder hen)

We hebben waarschijnlijk allemaal wel een vriend waar we onze twijfels over hebben. Degene die juist niet het beste in jou naar boven haalt. Maar je blijft met hen afspreken omdat je het gevoel hebt dat dit moet. Nergens voor nodig, want zonder deze mensen ben je eigenlijk een stuk beter af. Dit zijn 10 gewoontes die je zult herkennen in giftige vrienden.

1. Ze zijn niet blij voor jouw prestaties
Als jij over jouw succes vertelt, wordt het gezicht van je vriend automatisch zuurder. Het lijkt alsof zij moeite heeft om je hiermee te feliciteren, of je krijgt een uitdrukkingsloos gezicht en ze zegt helemaal niets. Dit is het een type vriend die nooit echt blij voor jou kan zijn, en stiekem hoopt dat je faalt zodat zij zich niet zo rot hoeft te voelen over haar eigen leven. Vrienden horen juist blij voor elkaar te zijn. Zelfs als er een beetje jaloezie bij komt kijken, zal die vriend dat opzij zetten om jou te feliciteren.

2. Ze halen je naar beneden
Als je om wat voor reden dan ook blij bent, dan lukt het die giftige vriend altijd om je blije gevoel naar beneden te halen. Ze zullen zelf zeggen dat ze dit doen om je te helpen, of omdat ze eerlijk zijn. Maar deze opmerkingen maken jou juist onzeker. Als je niet helemaal jezelf kunt zijn bij iemand, kun je diegene niet een echte vriend noemen.

3. Ze putten je uit
Heb je wel eens gehad dat je een vriendin opbelde om mee te kletsen, maar die vooral alleen maar tegen jou aan het praten is? En wanneer jij je verhaal kwijt wilt, is zij degene die wil ophangen omdat ze moe is van al dat ‘geklets’. Vergeet niet dat jij het verdient om ook te kunnen praten over van alles en nog wat. Sta voor jezelf op en vertel ze dat ze ook wel eens naar jou mogen luisteren.

4. Ze zijn er alleen voor je als het goed gaat
Er zijn mensen die niet blij voor anderen kunnen zijn (zie punt 1), maar er zijn ook mensen die juist te veel genieten van het succes van iemand anders. En ook daar moet je voor oppassen. Deze giftige vrienden zijn alleen maar bij jou als het goed gaat, en zullen er nooit voor je zijn in slechte tijden.

5. Ze komen niet voor jou op
Als iemand een gemene opmerking tegen jou maakt, zullen de giftige vrienden nooit degenen zijn die voor jou opkomen in zo’n situatie. Ze ondersteunen je niet wanneer je dit wel nodig hebt. Echte vrienden zullen op dit soort momenten juist voor jou opkomen, want dat doen vrienden voor elkaar.

6. Hun ego is groter dan de band met jou
Deze vrienden zijn extreem narcistisch en jaloers en zullen er alles aan doen om zichzelf beter te laten voelen. Zo zullen zij vrijwel nooit degenen zijn die jou een compliment geven als je er mooi uitziet. Zij zullen foto’s op social media zetten met andere vrienden, maar nooit met jou. Dit zijn de mensen die er niet tegen kunnen dat iemand mooier, slimmer of leuker is dan henzelf. Echte vrienden zullen juist om deze redenen alleen maar trots op jou zijn.

7. Ze zijn te druk voor alles en nog wat
Als een vriend nooit tijd voor je heeft, zelfs niet wanneer je in een moeilijke situatie zit, dan is dit geen echte vriend. Natuurlijk kan iemand het druk hebben met werk, maar echte vrienden zullen altijd tijd voor elkaar vrijmaken.

8. Ze houden geen rekening met jouw gevoelens
Als diegene jou aan het huilen maakt, over je roddelt of je gewoonweg geen respect voor je heeft, dan mag één ding duidelijk zijn: deze persoon is jou niet waard. Er zijn genoeg mensen die wel respect voor jou hebben en je op een goede manier behandelen. Daar heb je uiteindelijk véél meer aan dan de mensen die alleen maar doen alsof het je vrienden zijn.

Het leven is veel te kort om je energie te verspillen aan giftige mensen. Of dit nu gaat over vrienden of partners. Leer de signalen te herkennen en laat deze mensen gaan. Je zult je een stuk gelukkiger voelen en echt mooie vriendschappen opbouwen.