Hooggevoelig

6 manieren waarop je als hooggevoelig persoon leeggezogen wordt

6 manieren waarop je als hooggevoelig persoon leeggezogen wordt

Sommige mensen zijn in staat om alle energie uit je te zuigen, energie-vampieren worden ze ook wel eens genoemd. Empaten en hooggevoelige personen zijn met name het doelwit van deze ‘vampieren’ omdat hun emoties en energieën zo sterk ontwikkeld zijn. 

Onderstaand vind je 6 manieren waarop je als hooggevoelige persoon leeggezogen kan worden door een ‘energie-vampier’.

1 Ze putten je emotioneel en fysiek zo sterk uit dat je niet meer in staat bent om goed voor jezelf te zorgen of om nog productief te zijn
In de buurt zijn van iemand die je leegzuigt kan op je hele lichaam effect hebben; je hart kan sneller gaan kloppen, je handpalmen beginnen te zweten, je wordt duizelig of je krijgt een naar gevoel in je buik omdat je voelt dat er iets niet goed zit. Mentaal voel je je misschien verlamd en tegelijkertijd voel je de energie uit je vloeien.

-> 12 dingen die je als hooggevoelig persoon nodig hebt

2 Maar ook als je niet langer meer in de buurt bent van iemand die je leegzuigt kun je door hem of haar beïnvloed worden
Je merkt dat je in je hoofd steeds maar weer nadenkt over de ‘vreemde’ dingen die je tijdens jullie ontmoeting zei. Of dat je steeds maar nadenkt over de rare of zelfs gemene dingen die de ander tegen jou zei. Je voelt je emotioneel nog steeds uitgeput door zijn of haar aanwezigheid en het gebrek aan respect wat die ander had voor jouw grenzen en behoeftes. 

3 Je merkt dat je energie weer terugkomt nadat je de energie-vampier een tijdje niet hebt gezien
Als je niet meer in de nabijheid van die persoon bent en je de tijd hebt gekregen om jezelf zowel mentaal als fysiek op te laden dan voel jij je lichter, gelukkiger en een stuk productiever. Maar zodra je weer contact met deze persoon hebt merk je dat je helaas weer opnieuw leeggezogen wordt.

4 Je wordt beïnvloed door hun negativiteit
Energie-vampieren zuigen jouw positieve energie op. Als jij je goed, zelfverzekerd en vrolijk voelt dan proberen zij jou naar beneden te halen door vervelende opmerkingen of kritiek. En hoe langer je in de buurt van zo iemand bent, hoe meer je wordt beïnvloed door hun negativiteit. Daarom is het zo belangrijk om afstand te houden, vooral als je heel empathisch bent. Want als empaat zuig jij de emoties van iemand anders op als een spons. 

-> 8 kenmerken van empathische mensen

5 Geven en nemen is er bij de energie-vampier niet bij
Nee deze personen kunnen vooral heel goed nemen en geven is iets wat hen vreemd is. Het gesprek gaat over hen, zij zijn de enige om wie het draait. Ze maken beslissingen zonder na te denken hoe jij hier door wordt beïnvloed. Het moge duidelijk zijn en het gaat om hen en alleen om hen en dat is enorm uitputtend. 

6 Ze halen je naar beneden
Als jij je goed voelt, succes of geluk hebt dan zien ze groen van jaloezie. In plaats van jouw succes met jou te vieren, ondermijnen ze het liever. Ze geven je een rotgevoel in plaats van dat ze je laten genieten van je moment. Dit kan heel subtiel gebeuren, maar ze kunnen je ook keihard naar beneden halen voor de ogen van anderen. 

Een energie-vampier kun je niet veranderen. Als hooggevoelig persoon ben je verzorgend ingesteld en wil je altijd iedereen helpen, maar in de buurt van deze personen moet je vooral jezelf helpen. Houd afstand en als dit niet mogelijk is zou je moeten proberen om het contact zo beperkt en oppervlakkig mogelijk te houden. En zorg goed voor jezelf nadat je contact hebt gehad met een energie-vampier. Ga lekker sporten, wandelen, mediteren of neem een warm bad. Maar zorg ervoor dat jij niet de dupe wordt van deze vampieren. 

Wil je meer lezen over Hooggevoeligheid? Dan is het boek ‘Hoog sensitieve personen’ van Dr. Elaine N. Aron zeker een aanrader.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

-> 9 dingen die hooggevoelige mensen ongemerkt doen