Een aantal jaar geleden was assertiviteit een een nieuw begrip, je kon overal assertiviteitscursussen volgen en iedereen had het erover. Tegenwoordig hoor je iets minder over assertiviteit, maar daarom is het niet minder belangrijk. Het is belangrijk om assertief te zijn, het betekent dat jij je gevoelens, gedachtes, behoeftes en verlangens uit in een relatie, aldus psycholoog Julie de Azevedo Hanks.
Maar bij sommige personen is het best lastig om assertief te zijn. Bijvoorbeeld bij iemand met een sterke persoonlijkheid, iemand die jij ziet als iemand met meer kracht en overwicht dan jij of iemand waarvan jij denkt dat hij of zij ‘beter’ is dan jij. Hoe dan ook, jij wordt er passiever van en bent niet in staat om assertief te reageren.
Word geen deurmat
Volgens psychotherapeut Michelle Faris ga jij je door je niet uit te spreken je uiteindelijk voelen als een deurmat waar iedereen overheen loopt. Dit zal je zelfvertrouwen geen goed doen en geeft je het gevoel dat je geen controle hebt. Je zegt ja, wanneer je nee bedoelt en krijgt het gevoel dat je onzichtbaar bent. Waneer je het eng vindt om ‘uitgedaagd’ te worden dan kan het moeilijk zijn om assertief te zijn. Je kunt bang zijn om te worden genegeerd, beschaamd of buitengesloten. Dit kan komen omdat de personen die voor je zorgden zoals ouders of leerkrachten kritisch en afwijzend waren, daarom kun jij je nu geïntimeerd voelen door mensen die jou aan deze personen herinneren.
Geïntimideerd voelen door de mensen waar je van houdt
Het komt ook vaak voor dat mensen zich geïntimideerd voelen door mensen waar ze van houden. Volgens psycholoog Julie de Azevedo Hanks komt dit door de angst om afgewezen te worden of om de relatie te verliezen. Omdat er meer op het spel staat wanneer je van iemand houdt kan het zijn dat we ons sneller geïntimideerd voelen omdat het risico om iemand te verliezen groter is.
Iedereen heeft een andere belevenis bij intimiderende personen. Dus wie voor de één intimiderend kan zijn hoeft dat voor de ander helemaal niet te zijn. Maar als jij je door iemand geïntimideerd voelt en je hierdoor minder assertief bent dan je zou willen dan kun je hier iets aan doen Onderstaand zie je tips die je misschien kunnen helpen.
1 Zorg voor duidelijke regels
De eerste stap om zelf assertiever te worden is om te zorgen dat jij jouw normen en waarden kent. Wanneer je zelf niet goed weet waar je voor staat of weet wat voor jou belangrijk is dan is het moeilijk om assertief te zijn. Maar luister naar je gevoel, als je gevoel zegt dat iets niet juist is of niet juist voelt dan is dit meestal zo. Twijfel niet aan jezelf! Probeer je zelf regelmatig de volgende vragen te stellen:
- Hoe voel ik me nu?
- Welke signalen geeft mijn lichaam me nu?
- Wat is voor mij belangrijk?
- Wat waren de beste dagen van mijn leven?
- Wat hebben die dagen gemeen?
Antwoord de vragen en kies er drie uit die het meest belangrijk voor je zijn. En onthoud deze vragen, draag ze bij je. Sla ze desnoods op in je telefoon en kijk af en toe naar jouw antwoorden.
2 Begin klein
Voor de meeste van ons is het moeilijk om grenzen aan te geven. We hebben in onze jeugd allemaal geleerd dat we goedkeuring moeten hebben en anderen moeten plezieren. Dus het is niet makkelijk om opeens te veranderen, verwacht daarom ook niet dat je direct tegen je baas of ouder(s) in gaat. Maar oefen met andere mensen, zoals de dame in het koffietentje die je vaak de verkeerde koffie geeft. Zeg er wat van! Of de collega die elk gesprek tijdens de pauze domineert, neem zelf het woord!
3 Onthoud dat jij niet minder bent
Wie je ook bent, wat voor werk je ook doet, waar je ook woont, je bent NOOIT minder dan iemand anders. Zoals niemand ook minder is dan jij. Iedereen is gelijk en verdient het om gehoord te worden.
4 Denk aan een persoon als jouw medewerker
Veel van ons vinden dokters, notarissen en andere personen in prominente en machtige posities intimiderend. Maar probeer jezelf als hun baas te zien. Jij bent de reden dat deze persoon deze baan heeft, kijk of dit iets verandert aan je houding.
5 Denk gek
Dit klinkt kinderachtig maar het werkt wel. Probeer de persoon waardoor jij je geïntimideerd voelt in te beelden met iets geks zoals bijvoorbeeld een gek kostuum of een clownsneus. Visualisatie is een krachtig wapen om je anders te laten voelen in een bepaalde situatie.
6 Probeer te kijken naar iemand zijn emotionele staat
Het kan helpen als jij je kunt inleven in de andere persoon. Denk je in dat die persoon zich zo gedraagt omdat hij of zij blijkbaar heel ongelukkig is met iets in zijn of haar leven. Op deze manier hoef jij jezelf niet zo snel persoonlijk aangesproken te voelen. Dit betekent natuurlijk niet dat je slecht gedrag maar moet accepteren omdat jij je altijd maar in iedereen inleeft, het kan een hulpmiddel zijn om dingen je niet persoonlijk aan te trekken en hierdoor beter voor jezelf op te komen.