Geluk

Niet vertrouwen op je intuïtie kan stress opleveren

Vertrouw op je intuïtie
Avatar foto
Geschreven door Nanda Noorlander

Vertrouw jij altijd op jouw intuïtie? Nee? Dan kan dat stress opleveren. Verstandelijk gezien lijkt het handig om lang ergens over na te denken en dan een beslissing te nemen of tot een oplossing te komen voor een situatie.
Maar dat is zeker geen garantie voor een goed besluit, zeker als je daarbij jouw intuïtie negeert.

Misschien herken je het wel dat je soms achteraf denkt: Zie je nou wel, dan was die ingeving toch juist!”, terwijl je gedaan hebt wat je verstandelijkerwijs dacht dat goed was.  Je kunt soms verschillende redenen bedenken waarom je iets juist wel of juist niet moet doen. En als je daarop jouw beslissing of keuze baseert, kun je soms tegelijk voelen dat je toch eigenlijk iets anders moet doen.

Bij een test, uitgevoerd door de Universiteit van London, bleek dat 95 procent van een groep die intuïtief reageerde het bij het juiste einde had. Bij de groep die eerst mocht nadenken had slechts 70 procent het juist. Het negeren van jouw intuïtie kan je stress, verdriet, en teleurstelling opleveren. Dit kan ook een negatieve invloed hebben op jouw relatie of financiële situatie. Terwijl vertrouwen op jouw intuïtie je heel veel moois kan brengen!

Het gebruiken van jouw intuïtie werkt dus beter dan nadenken.Door niet te vertrouwen op jouw intuïtie, neem je soms te verstandelijke beslissingen. Uit onderzoek blijkt dus dat als je alleen op basis van je verstand kiest, je een kleinere kans hebt op een goed besluit. Achteraf kun je dan het gevoel herkennen dat het wel in je op is gekomen dat je het anders had willen doen. En het geeft natuurlijk stress, vooral bij grote beslissingen als je er naderhand achter komt dat je verkeerd hebt gekozen.

Ga letten op wat je intuïtie te vertellen heeft. Zo ontwikkel je steeds meer vertrouwen in jouw intuïtie en leer je hoe het werkt en wat het je probeert te zeggen. En ook al is dat iets wat tijd kost, hoe meer je erop gaat letten, hoe vlotter je jouw intuïtie zult gaan herkennen.

Start met het uitproberen van eenvoudige situaties. Als je begint kan het in eerste instantie spannend zijn om te vertrouwen op jouw intuïtie, dus start met situaties op keuzes die geen vergaande gevolgen hebben. Door het oefen en zul je vanzelf gaan ervaren dat je het heel vaak goed had, waardoor je steeds meer vertrouwen zult ontwikkelen. Soms kan iets heel onlogisch lijken en toch het juiste voor je blijken te zijn.

Let op! Er is een groot verschil tussen jouw intuïtie en jouw angst(en). Als je jouw angst aanziet voor intuïtie, kun je heel gemakkelijk onjuiste beslissingen nemen. Ik zal een voorbeeld geven. Als jouw vader vroeger boos werd aimage1-2ls hij gedronken had,  dan kan het zijn dat je onbewust bang bent geworden voor mannen die alcohol drinken omdat je dan onbewust denkt dat zij boos op je worden. Als je als volwassene dan een man ontmoet die alcohol drinkt kun je al snel het gevoel krijgen dat hij boos op je gaat worden. Maar in dit geval is dat dus niet jouw intuïtie maar jouw angst voor die eerdere ervaring die je dit gevoel geeft.

In 5 stappen een betere intuïtie en minder stress

  1. Onderzoek achteraf. Kijk of je achteraf kunt ontdekken of je intuïtie juist was bij beslissingen die je vooral verstandelijk hebt gemaakt. En ook al heb je er niet naar gehandeld, ga eens na hoe je dat ervaarde. Reageerde een plek in jouw lichaam? Had je een gevoel, een gedachte, of wist je het ineens, of had je een andere ervaring?
  2. Let op. Ga vaker letten op de ervaring die je had bij eerdere keren dat jouw intuïtie juist was. Zo ga je het steeds beter herkennen op het moment zelf.
  3. Oefen, met jouw intuïtie. Probeer het eens uit met eenvoudige situaties en leer hoe het bij jou werkt. Onderzoek of het niet jouw angst is.
  4. Verstand gebruiken. Blijf zeker in het begin altijd jouw verstand erbij gebruiken. Als je nog niet weet hoe het werkt kun je nog niet blindelings op jouw intuïtie vertrouwen.
  5. Vertrouwen. Als je steeds merkt dat jouw intuïtie juist was, ontwikkel je van zelf meer vertrouwen. Als je merkt dat de dingen hierdoor ook minder stressvol verlopen zal dat nog meer vertrouwen geven.

Ik was een keer op weg naar een afspraak en stak de sleutel in het slot om de deur op slot te doen. Ik was eigenlijk al een beetje laat, toen ik me bedacht dat ik terug moest gaan om mijn portemonnee op te halen. Ik heb mijn portemonnee niet altijd bij me en ik kon op dat moment niet bedenken waarom ik hem moest ophalen, maar ik deed het toch. Ik ging naar mijn afspraak en kwam er onderweg achter dat mijn benzine bijna op was. Als ik niet terug gegaan was om mijn portemonnee op te halen, had ik langs de kant van de weg gestaan, zonder benzine en zonder geld.

Kortom wil jij een minder stressvol leven en meer rust ervaren in jouw leven? Onderzoek hoe jouw intuïtie werkt, leer het herkennen, oefen en leer zo te vertrouwen op jouw intuïtie. Je zult merken dat je steeds vaker de voor jou juiste beslissingen gaat nemen. Blijf je verstand erbij gebruiken en zorg dat je het verschil tussen jouw intuïtie en jouw angst leert onderscheiden, waardoor je er optimaal van kunt profiteren.En je niet langer de stress hebt van de verkeerde beslissing.

Over de schrijver

Avatar foto

Nanda Noorlander

Ik begeleid mensen met een burn-out om weer te leven in plaats van te overleven. Door mijn N-Balans Methode ervaren ze snel en definitief meer rust en energie, waardoor ze zich beter voelen dan ooit. Ik heb toen ik begin twintig was een burn-out gehad en mijn herstel duurde lang. Ik heb de 30 jaar daarna me verdiept in deze materie om te zorgen dat ik mensen vlot en definitief uit hun burn-out kan helpen (door de kern aan te pakken), en heb daar ook veel klanten mee kunnen helpen. En zelf nooit meer een burn-out gehad.