Gezondheid

Ga voor een betere gezondheid met een DNA onderzoek

Als er iets is dat we geleerd hebben van het coronavirus dan is het wel dat we meer aandacht moeten schenken aan onze gezondheid. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt echter dat we in het eerste jaar van corona juist ongezonder zijn gaan leven.

Uit dat onderzoek komt onder andere naar voren dat 30% van de Nederlanders zwaarder is geworden. Merk jij ook dat je iets aan je gezondheid wilt doen omdat je aan bent gekomen? Verbeter dan je gezondheid met een DNA onderzoek. Dat klinkt misschien vreemd, maar het kan écht helpen. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over.

Hart- en vaatziekten eerder opsporen door DNA onderzoek

Er is al even discussie over het feit of DNA onderzoek kan helpen bij het verbeteren van je gezondheid. Hoewel het RIVM voor veel ziektebeelden (nog) niet kan zeggen of een DNA test zou kunnen helpen bij het voorkomen ervan, is er wel een aantal specifieke aandoeningen waarbij dit wel interessant kan zijn. Hierbij gaat het niet altijd om het voorkomen van een ziekte, maar wel om het op de hoogte zijn van een eventuele aanleg of aandoening zodat je op basis daarvan zelf aan de slag kunt gaan.

Zo kan een DNA onderzoek bijvoorbeeld helpen voor mensen met een verhoogd genetisch risico voor maculadegeneratie (oogziekte) en de specifieke hart- en vaatziekte familaire hypercholesterolemie. Het RIVM verwacht dat er de komende jaren veel meer aandoeningen en ziekten kunnen worden opgespoord voordat men ergens last van heeft. Op basis daarvan kan er een persoonlijk leefstijladvies gegeven worden waarmee je op goede wijze je gezondheid een boost kunt geven. Dus ja, wat dat betreft kun je je gezondheid verbeteren met een DNA onderzoek.

Hoe gaat een DNA onderzoek in z’n werk?

Wanneer je nog niet eerder een DNA onderzoek hebt gedaan, is het misschien fijn om te weten waar je aan toe bent. Het doel van een DNA onderzoek is vrijwel altijd om te kijken of er een erfelijke aanleg voor een bepaalde aandoening is. Dat betekent dat je meestal bloed moet prikken dat gebruikt kan worden voor zo’n DNA onderzoek. Er zijn drie soorten DNA onderzoeken:

Gericht DNA onderzoek van een of meerdere genen

In de meest gevallen wordt er gericht DNA onderzoek gedaan naar een gen of meerdere genen. Het grootste doel hierbij is om te kijken of er een mutatie (verandering in gen) aanwezig is. Bij een gericht DNA onderzoek wordt bloed afgenomen; soms wordt er een stukje huid of wangslijmvlies weggenomen. Meestal heb je na enkele weken uitslag.

Whole Exome Sequencing (WES) als DNA onderzoek

Het kan ook zijn dat de coderende delen van alle genen tegelijk moeten worden onderzocht in één DNA onderzoek. Zo’n WES onderzoek wordt vooral gedaan wanneer men het idee heeft dat er meerdere erfelijke oorzaken kunnen zijn voor een bepaalde aandoening. Bij een gesprek met de arts wordt bloed afgenomen dat onderzocht wordt. Meestal krijg je binnen of na drie maanden uitslag.

SNP-array onderzoek: chromosomenonderzoek

Bij een SNP-array onderzoek wordt er gekeken naar de chromosomen. In een gezond lichaam moeten van alle chromosomen twee kopieën aanwezig zijn; van de moeder en van de vader. Tijdens dit DNA onderzoek wordt er gekeken of al die chromosomen daadwerkelijk in tweetallen aanwezig zijn. Soms is dat niet het geval en ontbreekt er een stukje of is er juist te veel aanwezig. Gemiddeld duurt het twee tot drie weken voordat je uitslag krijgt van een SNP-array onderzoek.

Starten met een gezonde lifestyle na DNA onderzoek

Op basis van het resultaat uit je DNA onderzoek wordt er gekeken naar mogelijke vervolgstappen. Wat kan er bijvoorbeeld gedaan worden om de aandoening zoveel mogelijk te remmen en welke hulp heb je daarbij nodig? In alle gevallen staat een gezonde lifestyle centraal. Op basis daarvan wordt er een persoonlijk plan gemaakt. Hoe dit plan eruitziet, verschilt natuurlijk per situatie en per persoon. Voor een gezonde levensstijl kun je in ieder geval sowieso de volgende basisstappen aanhouden:

  • Drink voldoende water per dag. Dagelijks 2 tot 2,5 liter water drinken zorgt voor een goede hydratatie en een vol gevoel.
  • Eet altijd langzaam zodat je lichaam de kans krijgt om het voedsel te verteren.
  • Beweeg voldoende en ga lekker naar buiten. Pak de fiets in plaats van de auto en ga met de trap in plaats van met de lift. Probeer iedere dag minstens een uur te bewegen, zoals sporten, wandelen of fietsen.
  • Eet genoeg groente en fruit en zorg ervoor dat je genoeg gevarieerd eet. Probeer vetten en koolhydraten te minderen en meer eiwitten te eten.
  • Slaap iedere nacht voldoende en blijf niet te lang in bed hangen. De één vindt zeven uur slaap genoeg terwijl de ander echt acht uur slaap per nacht nodig heeft.