Gezondheid

De beste manier om je gewrichten te ondersteunen bij een blessure

De beste manier om je gewrichten te ondersteunen bij een blessure

Of je onlangs een blessure hebt gehad voor je onderrug, knie of enkel of dat je alleen een brace nodig hebt om deel te nemen aan een weekendsport of activiteit, het kan je helpen om beter te kunnen functioneren op je pad naar een volledig herstel. 

Als je een brace moet dragen, moet je ook werken om het gebied te versterken dat je momenteel nodig hebt om dit te ondersteunen. Een brace moet een tijdelijke oplossing zijn, niet de lange termijn fix voor een probleemgebied. Als je er  niet aan werkt om het gebied te verbeteren, creëer je een groter probleem.

Vaak, als je in staat bent om ontsteking, spierspasmen en pijn te verminderen, is het pad naar herstel veel sneller.

Braces kunnen helpen bij het creëren van een optimale omgeving voor genezing. Het heeft een aanzienlijk voordeel bij het ondersteunen van een blessure, waardoor verminderde spierspasmen, ontsteking en pijn wordt verminderd. 

Welke soorten blessures kan je zelf behandelen met een brace?

Blessures die je kunt overwegen zijn: lagere rugpijn, verstuiking van enkel,of knies, kniearthritis, tenniselleboog, carpaaltunnelsyndroom en pols / handletsel.

Braces helpen om te ondersteunen om een ​​optimale genezingsomgeving mogelijk te maken door stress in het betrokken gebied te verminderen. Sommige atleten dragen ze om ​​potentieel letsel te voorkomen, zoals een kniebrace bij een doelman of een polsbrace bij tennisspelers.

Brace ondersteuning

De bedoeling van het dragen van een brace is om tijdelijke ondersteuning en bescherming te bieden aan een kwetsbaar gewricht of een deel van het lichaam. Het kan 1-2 weken duren om ontsteking van een acuut letsel te verminderen. Het duurt 6-8 weken van dagelijkse oefeningen om de spieren te versterken. 

Het is dus redelijk om een ​​brace enkele weken (~ 4-8 weken) te dragen om een ​​gewricht in eerste instantie te helpen ondersteunen en het lichaam voor te bereiden om de afhankelijkheid van een brace te verminderen om spieren en gewrichten te ondersteunen.

Echter, de tijd dat je een brace draagt, moet je je bezighouden met een oefenprogramma, hetzij in fysiotherapie of thuis. De hoeveelheid tijd dat je ondersteuning draagt, moet gedurende een periode van enkele weken worden verminderd, omdat het gebied geneest en sterker wordt. Je moet dit raadplegen met je fysiotherapeut vóór zelfbehandeling.

Oefenprogramma

Aanvankelijk zou je moeten werken om het dragen van de brace te elimineren tijdens activiteiten op lagere niveau (wandelen of rond het huis) en het alleen dragen bij activiteiten met hogere eisen aan het betrokken gewricht (lichaamsbeweging of sport). 

Met een voortdurende oefenprogramma ga je verder tot je de brace niet langer nodig hebt voor activiteiten op hogere niveau. Meestal is de hoeveelheid tijd iets langer na een aanzienlijke blessure, vanwege de ontsteking en verzwakking die plaatsvindt hierna. 

De locatie van de blessure verandert niet noodzakelijk de hoeveelheid tijd dat je een brace moet dragen. Het lichaam zal het meest gunstig reageren wanneer je voortdurende specifieke oefeningen doet om je voor te bereiden op het verminderen van de behoefte aan een brace.

Als een thuis oefeningsprogramma niet succesvol is bij het elimineren van ontsteking en pijn, dan wordt een overleg met een fysiotherapeut ten zeerste aanbevolen.