Gezondheid

5 Feiten over hoe jij je ogen kunt beschermen

Ben jij een control freak?

Je ogen zijn belangrijk. En omdat onze ogen zo belangrijk zijn is het geen wonder dat er allerlei fabeltjes de wereld in komen over hoe we ze kunnen beschermen. Harvard Medical School heeft voor jou 5 feiten op een rij gezet over hoe jij je ogen het beste kunt beschermen.

Fabel: Wanneer je oogoefeningen doet zal je minder snel een bril nodig hebben.
Feit: Oogoefeningen zullen je ogen niet verbeteren of het verslechteren uitstellen. Je zicht is afhankelijk van veel factoren, inclusief de vorm van je oogbal en de gezondheid van de ogen, beide kunnen niet significant worden gekoppeld aan het doen van oefeningen voor je ogen.

Fabel: Door te lezen bij slecht of gedimd licht gaan je ogen achteruit.
Feit: Gedimd of slecht licht zal je ogen niet verslechteren. Maar het zal ze wel sneller vermoeid laten raken. Het beste is om je leeslamp direct op je pagina te laten schijnen en niet over je schouder. Een bureaulamp die direct op je pagina schijnt geeft het beste licht om te lezen.

Fabel: Wortelen zijn het beste voedsel voor de ogen.
Feit: Wortelen, die vitamine A bevatten, zijn inderdaad goed voor de ogen. Maar vers fruit en donkere groene bladgroenten, die meer antioxidanten bevatten zijn zelfs nog beter. Antioxidanten kunnen je ogen beschermen tegen staar en leeftijdgebonden oogkwalen. Verwacht alleen niet dat dit voorkomt dat je later geen leesbrilletje nodig hebt of dat je straks je bril aan de wilgen kunt hangen.

Fabel: Het is beter om je bril of contactlenzen niet altijd te dragen. Af en toe zonder bril of lenzen geeft je ogen de kans om uit te rusten.
Feit: Wanneer je een bril of lenzen nodig hebt om in de verte te kunnen kijken of om te kunnen lezen, gebruik ze dan. Wanneer jij ze niet gebruikt zullen je ogen meer vermoeid raken. Maar het zal je zicht niet slechter maken of leiden tot oogziektes.

Fabel: De hele dag naar je computer scherm staren is slecht voor je ogen.
Feit: Het gebruik van een computer zal je ogen niet schaden. Maar wanneer je de hele dag naar een computer staart zullen je ogen wel vermoeid raken. Mensen die voor lange periodes naar een scherm staren hebben de neiging om niet zo vaak te knipperen als normaal. Waardoor je ogen droog en oncomfortabel aanvoelen. Om vermoeide ogen te voorkomen kun je proberen om de verlichting van je scherm zo aan te passen zodat het niet schittert of reflecteert. Probeer je ogen om de 20 minuten even te laten rusten en wees bewust dat je wel genoeg knippert zo dat je ogen niet uitdrogen.

HarvardMedicalSchool

Laat een reactie achter