Geluk

Hoe streng ben jij voor jezelf?

Hoe kun je iemand met een burn-out helpen?

“Wat ben je toch een sukkel” soms zeggen we dit net iets te vaak tegen ons zelf. We zeggen dit zelfs makkelijker tegen onszelf dan tegen anderen, we zeggen het meestal niet eens tegen de mensen die we niet kunnen uitstaan. Vele studies hebben de negatieve effecten van het naar beneden halen van jezelf bevestigd. Je kunt er depressief, zenuwachtig  en gestrest van worden.

Een ding is zeker, het negatieve zelfbeeld klopt bijna nooit met het beeld wat vrienden en familie van die persoon hebben. Mensen zijn veel strenger voor zichzelf dan nodig. Het kan ook subtieler; sommige mensen hebben dan misschien niet zulke sterke kritieken op zichzelf maar kunnen zichzelf ongemerkt verwaarlozen. Iemand die er een gewoonte van maakt om de dagen van anderen op te vrolijken denkt er vaak niet aan om ook voor zichzelf de boel leuker te maken.

Vaak zie je dat mensen wel heel lief zijn voor anderen, hun kinderen, partner, vrienden of hun nichtjes of neefjes. Waarom ben je dan wel zo lief voor hen en niet voor jezelf? Het antwoord is dan vaak: omdat ik van ze hou! En eigenlijk wordt hier dus gezegd: Ik houd niet genoeg van mezelf om ook zo lief voor mezelf te zijn.

Wat maakt jou zo speciaal?
Waarom is de relatie die we met anderen hebben zo anders dan de relatie die we met onszelf hebben? In andere woorden: wat maakt jou zo speciaal? Aangezien wij onszelf zijn hebben we een unieke relatie met onszelf. Je kent jouw gedachten en gevoelens. Kies er dan voor om die relatie zo goed mogelijk te maken. Behandel jezelf met respect en vriendelijkheid en probeer er achter te komen wat goed voor jezelf is.

Hoe breken we met de gewoonte om zo kritisch op onszelf te zijn:

De eerste stap is om bewust te zijn van hoe we onszelf behandelen. Welke woorden en toon gebruiken wanneer we tegen onszelf praten? Zijn we aardig voor onszelf wanneer we onze dagen en afspraken inplannen?

Probeer mindful met jezelf om te gaan. Zoals je nu met jezelf omgaat, zou je ook zo met je kinderen of vrienden omgaan?

Probeer aardig en lief voor jezelf te blijven. Dit is niet zomaar een bevlieging maar een nieuwe manier van leven.

Denk niet dat het egoïstisch is om goed voor jezelf te zorgen. Iedereen heeft er baat bij wanneer jij met jezelf omgaat zoals je ook met anderen omgaat.

Psychologytoday

Laat een reactie achter