Geluk

Waarom is kleuren goed voor je?

Tips om je huis op te ruimen

Volwassenen die kleuren, is dat niet gek? Zeker niet! Kleuren voor volwassenen wordt steeds populairder.

Er zijn tegenwoordig zelfs Facebook en Instagram accounts die helemaal gericht zijn op kleuren voor volwassenen.

Mindfulness is populair, iedereen wil wel wat rust creëren in deze hectische tijden en kleuren is een uitstekende manier om je geest te kalmeren terwijl je toch creatief bezig bent. Schrijver, spreker en communicatie expert Mark Robert Waldman legt uit dat actieve meditatie de aandacht focust op simpele activiteiten die herhaald dienen te worden. Door je op deze manier op iets te concentreren zullen negatieve gedachtes vervangen worden door rust in je hoofd. Voor mensen die het lastig vinden om te mediteren is actieve meditatie, bijvoorbeeld door te kleuren, een goed alternatief.

De rustgevende bezigheid waarbij jij kleuren kiest om jouw tekening te voltooien en het herhalende aspect van het inkleuren dwingt je geest om zich op het nu te focussen waardoor storende gedachtes worden geblokt. En de samenwerking tussen de linker en rechter hersenhelft stimuleert je om alert en bewust te blijven.

Een studie van de San Francisco State Universiteit heeft aangetoond dat dat mensen die creatieve activiteiten beoefenen naast hun werk beter kunnen omgaan met stress en dat ze beter presteren op het werk. In het verleden zijn er altijd dingen geweest waarmee mensen zich op een creatieve manier vermaakten zoals breien of het naaien van kleding.

Veel kleurboeken voor volwassenen gebruiken mandala’s. Mandala’s zijn een symbool van eenheid en heelheid. Mandala’s werden oorspronkelijk gebruik door de Tibetaanse Boeddhistische monniken die ze gebruikte bij het mediteren maar ze komen in meerdere religies en culturen voor. Mandala’s zijn een oude vorm van meditatieve kunst waarbij je oog naar het centrum van de mandala getrokken wordt. Het inkleuren van mandala’s zou geest en lichaam kalmeren terwijl je creatief bezig bent.

Wil jij ook graag wat meer rust in je hoofd en vind je het lastig om te mediteren? Probeer eens een kleurboek voor volwassenen. Tegenwoordig zijn de kleurboeken bijna overal te verkrijgen en er zijn zoveel soorten dat er voor ieder wat wils is. Wat houdt je tegen? Probeer eens iets nieuws!

Heb jij je al gewaagd aan kleuren voor volwassenen? Wat is jouw ervaring? Deel het met ons, wij zijn benieuwd naar jouw ervaring. 

1 Reactie

  • Goede morgen…Ja dat klopt helemaal…Ik heb Mandala^s boeken ongeveer 1,5 maand geleden ontdekt en ik kan je wel vertellen dat ik elke dag minstens 1 uur mee bezig ben…Het is gewoon rustgevend…en heelijk om te doen.
    Somige mensen zouden gelijk aan kinderen denken maar dat is helemal niet waar…Ben zelf 45 aar oud en ik heb een dochter van 24 die Dokter Chirurg gaat worden…Verteel mij wat is er miss met kleuren van Mandala boeken…!!!!!!!??????

Laat een reactie achter