Diner Recepten

Recept: Steak tartare in 15 minuten

Steak tartare
Berber
Geschreven door Berber van Blije Bietjes

Vroeger moest ik er weinig van hebben. Het idee dat ik rauw vlees moest eten daar kreeg ik al meteen de kriebels van. Ik had vroeger wel meer van die eigenaardigheden op het gebied van eten. Waar ik ooit mijn eerste steak tartare at weet ik niet meer precies, wel weet ik dat ik mezelf wel voor mijn kop kon slaan. Jeetjemina, dit was juist super lekker! Hierna maakte ik met kerst een super lekker voorgerechtje van fijn gesneden rib eye. Ook rauw. Sindsdien ben ik helemaal om.

Als je rauw vlees wilt gaan eten dan is het wel verstandig om op een aantal dingen te letten. Zo ga ik altijd naar de slager en vertel ik hem wat ik wil gaan maken en dat ik hiervoor rauw vlees ga gebruiken. Zo weet ik zeker dat ik een mooi en vers stukje vlees krijg. Daarnaast is het belangrijk om het vlees zo snel mogelijk in de koelkast te leggen. Dus niet eerst naar de slager en daarna nog langs de supermarkt en kaasboer, maar haal het vlees aan het einde van je boodschappenrondje. Daarnaast ben ik er een voorstander van om het vlees nog diezelfde dag te gebruiken. Is dit qua planning niet haalbaar, bewaar het vlees dan maximaal 1 dag in de koelkast.

Voor deze steak tartare koos ik voor de kogelbiefstuk. Dit stukje vlees wordt gesneden van de kogel van de bovenbips van een koe. De verwijzing naar kogel komt doordat dit stuk vlees bij het kogelgewricht van de koe zit. Dit stukje vlees is malser dan een normale biefstuk, en dit heeft alles te maken met de lengte van de spieren. Hoe korter de spieren, hoe malser het vlees. Weet je dat ook weer ?

Als je het vlees in kleine blokjes gaat snijden, plaats het vlees dan weer direct terug in de koelkast tot aan gebruik. Ik combineer deze steak tartare met truffelolie, fijngesneden augurk, kappertjes, rucola en Parmezaanse kaas. Een heerlijk voor- of lunchgerecht waar je je gasten echt blij mee gaat maken.

Steak tartare

 Aantal personen: 2  Bereidingstijd: 15 minuten

INGREDIËNTEN

  • 1 kogelbiefstuk van 200/250 gram
  • rucola
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 augurken
  • Parmezaanse kaas
  • truffelolie
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET

Snijd de kogelbiefstuk in zeer fijne blokjes en plaats dit meteen terug in de koelkast.
Snijd vervolgen de augurken in evengrote blokjes en hak de kappertjes grof.
Rasp wat Parmezaanse kaas fijn.
Haal de biefstuk uit de koelkast en meng deze met wat truffelolie. Breng op smaak met peper en zout.
Meng de kappertjes en fijngesneden augurk door het vlees.
Leg wat rucola in een mooi glas en schep hier de steak tartare bovenop.
Bestrooi met de geraspte Parmezaanse kaas.
Enjoy!

Over de schrijver

Berber

Berber van Blije Bietjes

Hoi! Ik ben Berber van Blijebietjes.nl. Lekker, gezond en puur eten koken is al jarenlang mijn grote passie en het koken zonder pakjes of zakjes is mij vanaf jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Op mijn foodblog wil ik iedereen die van lekker eten en koken houdt laten zien dat koken zonder pakjes en zakjes echt niet moeilijk is, maar juist heel leuk en super lekker!
Blijebietjes.nl