Relaties

10 signalen van narcisme in relaties

10 signalen van narcisme in relaties

Als je een relatie hebt met iemand met narcistische trekjes dan kun je je ontzettend alleen en ongezien voelen. Uiteindelijk kun je door alle manipulatie, het aantrekken en afstoten, de kritiek en de heftige reacties zelfs het gevoel krijgen dat je niet genoeg bent. Hieronder vind je 10 signalen van mogelijk narcisme in je relatie. 

1 Je partner was enorm charmant toen je hem (of haar) leerde kennen
Toen je hem net kende leek hij de ideale partner; sociaal, lief, genereus en attent. Hij deed zo zijn best en je had het gevoel dat je een prinses was. Maar na verloop van tijd werd deze charmante kant steeds minder en kreeg jij het steeds zwaarder. Je werd steeds slechter behandeld terwijl er tegelijkertijd allerlei pogingen werden gedaan om jou niet kwijt te raken.

2 Gesprekken gaan altijd over de ander
De gesprekken gaan uiteindelijk altijd over hun leven en hun ervaringen en je partner zal opmerkingen maken als: “Ja maar jij bent zo onzeker”. Een verhaal wat over jou begon, zal al snel teruggeleid worden naar hen.

3 Je partner verwacht dat hij een voorkeursbehandeling krijgt
Narcisten hebben het idee dat ze recht hebben op bepaalde privileges. Zoals niet in de rij hoeven te staan of direct een plek krijgen in een restaurant terwijl andere nog wachten. Als de narcist zijn zin niet krijgt dan wordt hij boos en kritisch of hij wordt juist heel stil en trekt zich terug. 

-> 8 dingen die je kunt verwachten als je een relatie met een narcist verbreekt

4 Ze gedragen zich alsof ze belangrijker zijn dan anderen
Ze scheppen op over hun eigen vaardigheden of over de dingen die ze hebben bereikt, terwijl ze het talent van anderen niet willen zien. Ze zijn overtuigd van eigen grootsheid. 

5 Ze leven voor complimenten van jou (en anderen)
We houden allemaal van complimenten, maar de behoefte aan externe waardering is bij een narcist enorm. Wanneer je partner in het openbaar steeds naar complimenten van jou of anderen op zoek dan is dit een teken aan de wand.

->9 signalen dat je een relatie hebt met een narcist

6 Ze tonen weinig empathie of begrip voor jouw gevoelens
De enige behoeftes en verlangens die echt belangrijk zijn, zij die van de narcist. Wanneer jij steun nodig hebt dan zijn ze er niet. Daarnaast vinden ze het lastig om verantwoordelijkheid te nemen voor de pijn die ze jou hebben aangedaan.

7 Oppervlakkige dingen zijn belangrijk
Uiterlijk vertoon, schoonheid en status zijn heel belangrijk voor de narcist. Ze stoppen veel tijd in hun eigen voorkomen en hebben kritiek op de imperfecties van anderen, waaronder jouw imperfecties. Wanneer je relatie narcistische trekjes heeft zul je het in de ogen van je partner niet snel goed doen, er zal altijd iets aan te merken zijn.

-> Wat iedereen die weer gaat daten na een relatie met een narcist moet weten

8 Weinig vrienden
Een ander teken van narcisme in je relatie kan zijn dat je partner weinig of zelfs geen vrienden heeft. Als ze wel een lange vriendschap hebben dan is het goed mogelijk dat deze persoon een empaat is die het pleasen van je partner tot een tweede natuur heeft gemaakt. Natuurlijk is dit anders wanneer je partner veel is verhuisd, een transitie in zijn leven meemaakt of er iets anders gaande is waardoor het lastig is om vrienden te hebben. Maar geen vrienden hebben kan zeker een teken zijn. 

9 Je partner kan enorm charmant zijn
Je partner kan enorm charmant zijn en heel zelfverzekerd overkomen op anderen. Maar dit kan ook snel omslaan wanneer hij ook maar een klein beetje het gevoel krijgt dat anderen hem niet op een voetstuk plaatsen.

->10 quotes die je zullen helpen als je ooit verliefd bent geweest op een narcist

10 Kritiek ontvangen is heel lastig
Ze reageren op constructieve feedback met verhitte discussies of ze lopen weg. Een vaak gebruikte manier door een narcist om met kritiek om te gaan is door direct kritiek op de andere te uiten. Alsof jij het probleem bent.