Je bent goed bezig! Je neemt je koffie en thee al zonder suiker, je eet alleen tijdens speciale gelegenheden een toetje en je zegt vaak genoeg nee tegen alle gebakjes op je werkt. Maar zou het kunnen dat je ongemerkt toch nog te veel suiker binnenkrijgt?
1 Je ontbijt is een bak met heerlijke ontbijtgranen
Tja dan denk je dat je zo goed bezig bent met je yoghurt met cruesli in de ochtend en dan is dat ook weer niet goed… Nou ja zo zwart wit is het niet maar er zijn behoorlijk wat varianten muesli’s en cruesli’s waar behoorlijk wat suiker aan is toegevoegd. En dat is natuurlijk zonde! Kijk goed op de verpakking voordat je een nieuw pak ontbijtgranen aanschaft. Want gedroogd fruit, honing en agave siroop bevatten ook veel suiker. Etiketten lezen dus in het vervolg of je maakt je eigen ontbijtgranen, net zo lekker!
2 Je kiest magere yoghurt
Je hebt de illusie dat jij voor de meest gezonde variant kiest, maar het kan zijn dat je op deze manier weer wat extra scheppen suiker binnenkrijgt. Vet geeft een lekkere smaak aan yoghurt en wanneer je dit uit de yoghurt haalt dan vervangen producenten dit met iets waardoor de smaak evengoed lekker blijft. En deze ‘iets’ is vaak suiker. Wanneer je kiest voor yoghurt probeer dan de magere varianten en de varianten met smaakjes te laten staan en kies voor de natuurlijke versie. Je kunt vervolgens vers fruit of honing toevoeging in de hoeveelheid die jij wilt.
3 Je drinkt elke ochtend een glas vruchtensap bij je ontbijt
Vruchtensap is vaak gewoon vloeibare suiker. Een glas sinaasappelsap uit een pak uit de supermarkt bevat meestal ongeveer 8 theelepels suiker. Dat is meer dan de dagelijkse toegestane hoeveelheid in 1 drankje.
4 Je neemt regelmatig gezonde toetjes of snacks
Het idee bestaat dat als je iets eet wat gezoet is met natuurlijke suikers je hier zo veel van kunt nemen als je wilt. Natuurlijk bevatten deze zelfgemaakte baksels geen conserveringsmiddelen of kleurstoffen maar dadels, honing, agave en ga zo maar door bevatten nog steeds suiker. Dus neem dezelfde hoeveelheid als je zou doen bij een ‘normale’ snack.
5 Je slaat maaltijden over
Door bewust of onbewust een maaltijd over te slaan kunnen je bloedsuikers dalen waardoor je trek krijgt in zoete dingen. En deze trek is vaak niet zo makkelijk te negeren! Door regelmatig te eten en door te zorgen voor voldoende eiwitten blijft je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je betere voedselkeuzes gedurende dag maakt.
6 Je drinkt niet voldoende water
Één van de eerste signalen wanneer je te kort hebt gedronken zijn vermoeidheid, minder energie, trek ik zoete dingen vaak de eerste signalen. Maar deze signalen kunnen gemakkelijk verwart worden met honger, vooral als het rond vier uur ’s middags is. Dus voordat je de koektrommel opentrekt is goed om een glas water te drinken en 10 minuten te wachten. Waarschijnlijk is je trek al weer over en had je gewoon dorst.
7 Je eet veel gedroogd fruit
Een handje gedroogde abrikozen of mango’s werk je zo weg. Door fruit de te drogen wordt het water weggehaald en worden de natuurlijke suikers geconcentreerd. Daarom is het erg gemakkelijk om snel te veel gedroogd fruit t eten. Daarnaast is er aan sommige soorten gedroogd fruit extra suiker toegevoegd, waardoor er in jouw gedroogde fruit net zo veel suiker zit als een stuk chocolade.
8 Je hebt je melk ingewisseld voor soya of amandelmelk
Soya en amandelmelk zijn hot. Maar pas wel op, want want behalve als je ongezoete variant hebt (wat in de meeste koffietentjes niet het geval is), krijg je weer gewoon extra suiker binnen. Want ook als er op staat dat het gezoet is met dadelsiroop, rijstsiroop of zelfs appelsap dan zijn dit nog steeds gewoon verschillende suikervarianten. Kies daarom voor de ongezoete variant en lees ook hier weer goed het etiket.
9 Je maakt niet je eigen lunch
Wanneer jij je eigen lunch klaarmaakt dan weet je precies wat er in gaat. Wanneer je ergens gaat eten dan weet je dit niet. Want suiker zit vaak verstopt in dressings, sauzen, soep, brood en ander voedsel waar je het in niet zou verwachten. Als het niet duidelijk is, wees dan niet bang om het gewoon te vragen als je ergens het lunchen bent.
10 Je bent niet bekend met de alter ego’s van suiker
Suiker vermijden in je voeding kan nogal een uitdaging zijn. Daarom is het goed om te weten dat de meeste woorden die eindigen op ‘ose’ (fructose, maltose, saccharose) en dat de meeste siropen (rijstsiroop, agave siroop) gewoon verschillende vormen van suiker zijn.
Gerelateerd: