Geluk

Wij vrouwen en onze obsessies

Hoe kun je nou het beste met je hooggevoeligheid omgaan?

Mijn kont is veel te dik! Ik heb zo’n lelijke buik! Heb je mijn kuiten wel eens gezien, ze zijn enorm! Dingen die wij vrouwen helaas denken, maar niet alleen denken; we creëren zelfs obsessies voor ons uiterlijk.

De grootste obsessie die wij vrouwen hebben is de obsessie voor ons gewicht.

1168 Nederlandse vrouwen tussen de 20 en 49 jaar hebben meegedaan aan een onderzoek over hun gewicht en uiterlijk en maar liefst 30% van de ondervraagde vrouwen vindt zichzelf veel te dik en 50% vindt zichzelf een beetje te dik. De meerderheid van de ondervraagde vrouwen heeft geen positief zelfbeeld en maar 15% vindt zichzelf goed zoals ze is.

Het is zo zonde! Waarom willen we toch zo graag voldoen aan een schoonheidsideaal, een schoonheidsideaal wat ons is ingegeven door de media. Wat ons en onze dochters zo sterk beïnvloedt. Onderstaand vind je tips die je kunnen helpen om je minder obsessief naar je uiterlijk te laten kijken. Want het is zonde om niet te genieten van je lichaam. Want jouw lichaam, inclusief striae, sinaasappelhuid, zwembandjes en alle dingen waar we ons helaas druk over maken, hoort bij jou en je mag er trots op zijn!!

1 Stop met het ontwijken van je lichaam
Door je lichaam te ontwijken blijf je een negatief zelfbeeld houden. Dus doorbreek deze cirkel en kom je lichaam onder ogen, wen aan je lichaam. Kijk in de spiegel, probeer eens wat vaker in je blootje te lopen thuis. Als je dat lastig vindt kun je beginnen met jezelf elke dag van top tot teen in te smeren met bodylotion. Maar verstop je niet meer, en al helemaal niet voor jezelf.

2 Stop met vergelijken
Dit kan lastig zijn want voor sommige vrouwen is jezelf vergelijken met anderen bijna een gewoonte geworden. Probeer alert op jezelf te zijn, merk het op als jij je met anderen vergelijkt. Wat voel je als jij je met anderen vergelijkt? Is het terecht? Is het realistisch? Of ben je eigenlijk veel te streng voor jezelf? Zou je veel liever voor jezelf moeten zijn en is het tijd dat die strenge stem in je hoofd plaats maakt voor een lieve stem?

3 Wat je in de media ziet is niet echt
Als je magazines leest, tv kijkt of op het internet struint dan zie je waarschijnlijk perfecte vrouwen voorbijkomen. Maar dit is niet echt! Deze vrouwen bestaan namelijk niet, dit zijn met de computer bewerkte foto’s die niets meer met de werkelijkheid te maken. Zelfs op Instagram en Facebook worden foto’s bewerkt.

4 Probeer jezelf te accepteren
Jij bent jij, jij bent bijzonder. Wees trots op je lichaam, je striae, je sinaasappelhuid, je sproeten, je rimpels ze maken wie je bent. Ze laten zien dat je leeft, ze maken jou bijzonder en uniek. Wees daar trots op. Draai dat kleine kritische stemmetje in je hoofd de nek om, want het is genoeg. Je bent lang genoeg onaardig voor jezelf geweest, nu is het tijd om lief te zijn voor jezelf.