Geluk

NLP wat is het en wat kun je er mee?

8 dingen om te onthouden als je hooggevoelig bent
Avatar foto
Geschreven door Anja de Die

Ken jij ook mensen uit je omgeving die NLP hebben gedaan en die hartstikke enthousiast zijn? Maar heb je zelf geen idee wat NLP nou eigenlijk is en ben je toch wel nieuwsgierig geworden? Je bent niet de enige en daarom heb ik opgeschreven wat NLP nou eigenlijk is en nog belangrijker, wat je er mee kunt.

Wat is NLP?
NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is al jaren een van de meest succesvolle methodieken op het gebied van effectieve communicatie en gedragsverandering.

In de jaren 70 onderzochten 2 Amerikaanse wetenschappers hoe het kwam dat bepaalde mensen veel succesvoller en effectiever in het leven waren dan anderen. Was dat talent of speelde er meer? Wat denken en doen deze mensen anders dan anderen. De modellen, strategieën en tools die hieruit ontstonden vormden de basis van de NLP methodiek. En NLP is nog steeds in ontwikkeling.
NLP is praktisch, doelgericht en makkelijk te leren. De NLP methodiek belicht zowel de theoretische kant, als de praktische toepassing van de NLP technieken.

Wat levert NLP je op?
NLP begint met bewustwording van dat wat je veelal onbewust doet.

Bewustwording is een eerste stap naar verandering.

Als je NLP toepast, word je je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag, zodat je, indien gewenst, blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag kunt maken om tot betere resultaten te komen en meer in eigen kracht te komen.

  • Bewustwording van het fascinerende proces van communicatie en hoe dat van invloed is op al je gedrag.
  • Je leert hoe je jouw communicatie nog effectiever kunt inzetten, waardoor je beter in contact en in verbinding kunt komen met anderen en ook met jezelf.
  • Je leert meer de regie over je eigen leven te nemen.
  • Een mindset die je in staat stelt het leven in vol potentieel te leven.
  • Bewustwording van hoe jij de dingen doet die je doet. Als wat je doet werkt doe er meer van. Als wat je doet niet werkt, leert NLP je hoe je het anders kunt doen, waardoor je meer in je kracht komt en het beste uit jezelf kunt halen.
  • Bewustwording van wat echt belangrijk voor je is waardoor je makkelijker en sneller de juiste keuzes kunt maken.
  • Je leert hoe je conflictsituaties makkelijker kunt oplossen.
  • Je leert hoe je de doelen die je jezelf stelt daadwerkelijk kunt halen.

En meer…. maar dat is per persoon verschillend.

Als je aan meerdere mensen vraagt wat NLP voor hen heeft opgeleverd zal je verschillende antwoorden krijgen. En dat is meteen het mooie aan deze methodiek, iedereen haalt eruit wat voor hem/haar belangrijk en waardevol is om mee aan de slag te gaan.

Voor wie is NLP geschikt?
NLP is geschikt voor mensen die bereid zijn tot zelfreflectie. Die zich realiseren dat ze de ander niet kunnen veranderen, én dat ze wel zichzelf kunnen veranderen en de manier waarop ze met zaken omgaan. Ze zijn zich bewust dat ze daar altijd zelf een keus in hebben.

NLP werkt goed bij mensen die nieuwsgierig en leergierig zijn, die wat ze leren ook echt gaan toepassen. Ze zijn bereid om te experimenteren met hoe de NLP methodiek voor hen kan werken.

Daarnaast zijn ze doelgericht en houden van een blijvend resultaat op de lange termijn

Nieuwsgierig geworden hoe NLP voor jou kan werken. Hoe jij effectiever kunt worden in alles wat je doet? Schrijf je in voor onze NLP Basistraining die start op 6 oktober a.s. Meer informatie vind je op mijn website www.inzicht-in-zicht.nl

Over de schrijver

Avatar foto

Anja de Die

Mijn missie is om andere mensen te inspireren en te begeleiden in het gaan van hun eigen pad. Wat er op je pad komt daar heb je weinig tot geen invloed op, wel op de manier waarop je ermee omgaat. Daarin heb je altijd zelf een keus. Ik geef trainingen en coaching en maak daarbij gebruik van o.a. NLP, Oplossingsgericht Werk en Systemisch Werk.