Geluk

Waarom (te) lieve mensen niet de liefde en het respect krijgen waar ze zo naar verlangen

Waarom pleasers nooit de liefde en het respect krijgen wat ze willen

Als je maar aardig, vriendelijk en meegaand genoeg bent dan krijg je gegarandeerd liefde en respect van mensen. Dus loop je op je tenen bij mensen die totaal niet aardig zijn. Hoe ongemakkelijk en oncomfortabel dit ook is, jij blijft geloven dat als je maar lang genoeg aardig blijft alles vanzelf wel goed zou komen.

Daarnaast doe je er waarschijnlijk alles aan om niet slecht, imperfect of onaardig over te komen. Want zoals elke pleaser wel weet is het erger om onaardig gevonden of afgekeurd te worden dan dat het is om je eigen gevoelens te negeren..

Sommige mensen zijn gelukkig makkelijk om te pleasen; een klein gebaar of een glimlach is genoeg. Maar met sommige mensen lijkt het alsof hoe meer jij je best doet, hoe slechter deze mensen je behandelden. En hoe vaker dit gebeurt, hoe minder leuk jij jezelf vindt.

Toch blijf jij je best doen voor andere mensen. Jij wilt dat anderen zich goed voelen, zelfs als dit ten koste van jezelf gaat. Bij sommige van ons pleasers gaat het zelfs zo ver dat we relaties aan zijn gegaan met mensen die helemaal niet goed voor ons waren. Mensen waarvan we dachten dat wanneer we uiteindelijk hun problemen zouden kunnen oplossen en wanneer we ze gelukkig konden maken, wij eindelijk de liefde en het respect zouden krijgen wat we zo graag willen.

Maar alle moeite die je stopt in het pleasen van anderen zorgt ervoor dat jij niet gerespecteerd wordt. Dat mensen over je heen lopen en dat ze misbruik van je maken. En misschien merk je ook wel dat de waardering die jij jezelf geeft afhangt van hoe anderen je behandelen…

Maar hoe hard je ook je best doet om het iedereen naar de zin te maken, het zal nooit genoeg zijn. Want hoe goed je ook bent in het oplossen van problemen en hoe perfect je iets ook kunt doen, er zal altijd iemand zijn die het afkraakt of die jou niet aardig vindt.

Want sommige mensen zijn negatief ingesteld, vinden het leuk om anderen naar beneden te halen of hebben gewoon een hele andere kijk op de wereld. En dit heeft allemaal helemaal niets met jou te maken! Het heeft niets te maken met of jij wel of niet goed genoeg bent.

Want wat gebeurt er als jij jouw eigenwaarde laat afhangen van de meningen en percepties van mensen die zelf helemaal niet gelukkig zijn? Jij wringt jezelf in allerlei bochten om mensen tevreden te houden die je helemaal niet tevreden kunt houden. Daarnaast lijken jouw eeuwige geduld, vriendelijkheid en onbaatzuchtige gedrag een uitnodiging voor sommige mensen om misbruik van je te maken. Uiteindelijk blijkt dan dat het pleasen van mensen er niet voor zorgt dat je respect of liefde krijgt.

Het makkelijkste is nu om die mensen de schuld te geven. Maar door de schuld aan anderen te geven voor de dingen die jou in jouw leven overkomen kom je niet verder.

Als je iets wilt veranderen, dan zul je moeten beginnen bij jezelf. Want waarschijnlijk ben jij er door schade en schande ook wel achter dat het pleasen van anderen je helemaal niets brengt. Want de waarheid is dat niemand en echt niemand jou kan geven wat jij jezelf zou moeten geven. Vooral niet de mensen die zo makkelijk misbruik maken van jouw neiging om het iedereen naar de zin te maken.

Door jouw please gedrag zoek je waardering van anderen. Waardering dat je wel goed, slim, leuk, grappig genoeg bent. Maar deze waardering moet uit jezelf komen! Jij moet jezelf lief, leuk, grappig en slim vinden, ongeacht wat anderen vinden!!

In de pogingen die je deed om iedereen gelukkig te maken ben jij je eigen identiteit verloren. Door de persoon te zijn waarvan iedereen wilt dat je bent maak jij jezelf minder aantrekkelijk en sta je open voor mensen die je niet waarderen.

Daarom is het tijd om te stoppen met het pleasen van anderen, het is tijd om te beginnen met het pleasen van jezelf!

Begin bij het begin en dat is: Wie ben jij? Klinkt simpel, is niet zo simpel als je altijd alles hebt gedaan om het anderen naar de zin te maken.

  • Want wat vind jij leuk om te doen?
  • Waar wordt je blij van?
  • Welke mensen vind jij leuk?
  • Waar word je verdrietig van?
  • Waar liggen jouw grenzen?

Als je uiteindelijk de antwoorden op deze vragen voor jezelf weet dan is het tijd om te stoppen met twijfelen aan jezelf. Want jij mag er zijn! Jouw grenzen zijn niet gek! Krijg je ergens een onprettig gevoel bij, dan ligt daar dus jouw grens, punt! De dingen die jij denkt of voelt zijn niet gek of raar. Geloof in jezelf en in je kracht. Want die lieve man of vrouw die altijd voor anderen heeft gezorgd mag nu voor zichzelf zorgen!

Weet hoeveel je waard bent en zorg ervoor dat je eigenwaarde niet meer afhangt van de goedkeuring en meningen van anderen! Krijg de liefde en de respect die je zo graag wilt om wie jij bent en omdat jij je vrijheid viert!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?