Geluk Gezondheid

Zo kun je iemand met een depressie beter begrijpen en helpen

Hoe kun je iemand helpen die depressief is

Voor veel mensen is het lastig om te begrijpen hoe iemand met een depressie zich voelt. Het kan gaan om een vriend of vriendin, je geliefde of een familielid. En het is ook niet gek dat je niet goed weet hoe je met iemand die depressief is om kan gaan, want een onderdeel van een depressie kan zijn dat iemand zich juist terugtrekt en meer afstand neemt.

Wanneer je aan iemand vraagt hoe het gaat en iemand antwoord met “prima” dan weet je ook niet wat je kunt doen om hem of haar te helpen. Terwijl wanneer je depressief bent je eigenlijk niets liever wilt dan de liefde, het begrip en de steun van de mensen van wie je houdt.

Liefde en steun kunnen we geven, maar iemand begrijpen dat is een ander verhaal. Mensen die depressief zijn kunnen het gevoel hebben dat niemand in de wereld ze begrijpt en dat alleen zij zich voelen. Onderstaande dingen kunnen je helpen om iemand met een depressie beter te begrijpen.

1 Gevoelens van eenzaamheid
Depressieve mensen kunnen het gevoel hebben dat zich als enige zo vreselijk voelen. Dit kan ze het gevoel geven dat ook al weten ze dat jou hebben, niemand ze echt begrijpt.

2 Trieste gevoelens hebben zonder aanleiding
Ze hebben vaak het gevoel dat er geen duidelijke aanwijzing voor hun trieste gevoel is. Het kan aanvoelen als één grote donkere wolk die alles opslokt.

3 Schuldgevoelens
Mensen kunnen zich schuldig voelen voor het feit dat ze depressief, verdrietig en niet ‘normaal’ zijn. Soms hebben ze zelfs het gevoel dat ze een last zijn voor vrienden en familie, terwijl hun omgeving ze uiteraard helemaal niet als lastig ziet en juist alles wil doen om ze te helpen.

4 Het gevoel dat niemand ze begrijpt
Ze hebben vaak het gevoel dat anderen vinden dat ze juist dankbaar moeten zijn voor de mooie dingen die ze in hun leven hebben en dat ze niets hebben om verdrietig over te zijn en dat daarom niemand ze begrijpt. Maar zo werkt het niet, depressie is niet voor niets een ziekte.

Geliefden, vrienden en familie hebben kunnen iemand met een depressie zeker helpen, gewoon door er te zijn. Door naar iemand met een depressie te luisteren en voor ze te zorgen als dit nodig is.

Andere manieren waarop je iemand zou kunnen helpen is:

  • Iemand met een depressie geruststellen en ze laten weten dat je van hem of haar houdt ondanks de moeilijke periode waar ze doorheen gaan.
  • Erkennen dat iemand ziek is, ook als je niet begrijpt waar iemand doorheen gaat kun je wel erkennen dat je ziet dat iemand het zwaar heeft.
  • Je hoeft iemand niet op te beuren, dat heeft geen zin. Dus wanneer iemand zich heel triest voelt maak het probleem dan niet minder erg door ze erop te wijzen dat ze juist dankbaar moeten zijn voor het feit dat bijvoorbeeld de zon schijnt, dit weten ze zelf ook wel. Neem het probleem serieus.
  • Vraag of je iets kunt doen. Vaak zal het antwoord nee zijn, maar alleen de vraag al kan iemand helpen om zich minder alleen en verloren te voelen.
  • Als iemand het doktersadvies heeft gekregen om te gaan wandelen, hardlopen of sporten kun je aanbieden om mee te gaan.

Wat werkt is voor iedereen verschillend en het is belangrijk om te weten dat we allemaal de kracht hebben om dingen om te draaien, om positieve veranderingen ter weeg te brengen.

Heb jij tips voor mensen die iemand in hun omgeving hebben die depressief is? Laat je tips achter op Facebook, zo kunnen we elkaar helpen.