Gezondheid

11 keer alledaags voedsel wat veel gezonder is dan dat jij je waarschijnlijk realiseert

4 tips om gezond eten makkelijker te maken

Appels
Appels bevatten antioxidanten waarvan bekend is dat ze helpen om je hersenen te beschermen. Omdat ze veel vezels bevatten kan het zijn dat appels je ook beschermen tegen darmkanker en daarnaast zijn ze hartstikke goed voor je hart. Volgens onderzoek hebben volwassenen die appels eten 37 % minder kans op een hoge bloeddruk en een andere groep onderzoekers kwam erachter dat vrouwen die minstens 1 appel per dag eten 28% minder kans hebben op het ontwikkelen van diabetes.

Abrikozen
Abrikozen bevatten veel ijzer en kalium. Kalium is een mineraal dat samen met chloor en natrium betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium heeft daarbij een gunstig effect op de bloeddruk omdat het het bloedruk verhogend effect van natrium tegenwerkt. Daarnaast zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.

Artisjokken
Artisjokken bevatten enorm veel antioxidanten. Galluszuur remt de celdeling van prostaat-kankercellen en Sillymarine verkleint volgens een Amerikaans onderzoek de kans op huidkanker.

Asperges
Ze zorgen er misschien voor dat je urine gaat stinken maar ze zijn hartstikke goed voor je. Ze helpen je lichaam om zich te ontdoen van te veel vocht en zout. En daarnaast bevatten ze veel vitamine B.

Avocado’s
Avodado’s zijn een enorme goede bron van gezonde vetten en ze zorgen voor een laag cholesterol. Smeer wat avocado op je boterham (bv ipv boter) en het vet zal de vertering van het brood vertragen, waardoor je boterham een minder grote impact op je bloedsuiker spiegel heeft.

Bananen
Bananen zijn top, ze zijn makkelijk mee te nemen en ze zijn super gezond! 1 banaan bevat ongeveer 100 calorieën, zit boordevol vezels en bevat geen vet. Daarnaast helpen ze je lichaam bij het produceren van serotine, waardoor je minder gestrest bent.

Bonen
De boon is super. Hij bevat veel eiwitten, vezels, vitamine B, ijzer en andere mineralen en bevat weinig vet. Daarnaast wijzen studies uit dat ongeveer 10 gram oplosbare vezels per dag, ongeveer 200 gram bonen per dag, je LDL cholesterol met 10% vermindert.

Bosvruchten
Aardbeien, bessen, frambozen etc. ze zijn lekker en ze zijn zoet. Maar daarnaast bevatten ze ook enorm veel gezonde voedingstoffen. Het zijn kleine antioxidanten bommetjes die enorm goed voor je zijn.

Wortelen
Wortelen zijn lekker, je kunt ze prima als snack gebruiken maar ze zijn ook heerlijk als avondmaaltijd. Wortelen bevatten betacaroteen, een antioxidant wat het lichaam kan omzetten naar vitamine A – en vitamine A is essentieel voor gezond haar en een gezonde huid, ogen en botten.

Eieren
Eieren zijn zeer voedzaam. Ze hebben relatief weinig calorieën en verzadigd vet en bevatten veel proteïne, vitamines, mineralen en andere gezonde voedingstoffen. Onderzoekers hebben gekeken naar directe linken tussen eieren consumptie en de kans op een hart aanval of een beroerte. In de grootste en langste studies tot nu toe, hadden de mensen die dagelijks een ei aten niet specifiek een hogere kans op een hartaanval of beroerte. Maar er is bewijs dat wanneer je last hebt van je hart, je diabetes hebt of je wanneer je kampt te hoog cholesterol je jezelf wellicht beter kunt limiteren tot 3 eieren per week of je beperkt tot het eten van alleen het eiwit.

Vijgen
Vijgen zijn goede bronnen van voedingsvezels, antioxidanten, mineralen en vitaminen. Ze zijn rijk aan kalium, calcium, magnesium, koper en ijzer en bevatten vitamines A, B6, E en K, die allemaal bijdragen tot een optimale gezondheid.

www.rd.com