Geluk

Wees niet bang om soms egoïstisch te zijn als het gaat over je leven en je geluk

Wees niet bang om soms egoïstisch te zijn als het gaat over je leven en je geluk

We zijn bijna allemaal opgevoed met het idee dat ‘egoïsme’ een vies woord is. Ons hele leven hebben we gehoord dat egoïstische mensen alleen om zichzelf geven. En ja, dit klopt inderdaad ook, maar dit klopt tot een bepaalde hoogte. We hebben allemaal egoïstische mensen ontmoet of zijn zelfs met ze bevriend (geweest). Sommige van deze mensen waren inderdaad egoïstisch in de zin dat ze alleen aan zichzelf dachten. 

Maar er waren ook mensen die egoïstisch waren omdat ze respect hadden voor henzelf en voor hun keuzes. Ze waren egoïstisch omdat ze wisten hoe belangrijk het is om voor zichzelf te zorgen. Ze waren egoïstisch omdat ze heel goed wisten wat hun grenzen waren. Ze waren eigenlijk egoïstisch omdat ze zichzelf beschermden. 

Is egoïstisch zijn op die manier eigenlijk wel zo slecht? Moeten sommigen van ons niet juist wat egoïstischer zijn? Ben jij ook iemand die dagen bezig kan zijn met wat iemand van je vindt. Of iemand boos op je is omdat je een besluit hebt genomen wat die ander eigenlijk niet zo goed uit kwam? Een besluit wat vooral goed voor jou was.

Of iemand die ook nog lange tijd bezig is met het moment dat je ‘nee’ tegen iemand hebt gezegd. Of nog dagelijks denkt aan de mensen die je uit je leven hebt verwijderd. Of nog lang bezig bent met die keer dat je iemand op zijn of haar onbeschofte gedrag aansprak. Dan wordt het tijd dat je stopt met het tolereren van bullshit en besluit om op jezelf te focussen. Ongeacht hoe egoïstisch je dat maakt in de ogen van anderen. 

Jouw leven is jouw eigen unieke ervaring. Niemand en niets zou in je weg moeten staan van de dingen waar je hart warm van wordt. Jij bent de enige die kan bepalen of je een vriendin belt om samen koffie te drinken of dat je alleen een kopje koffie haalt. Jij bent de enige die bepaalt of je baggy boyfriend jeans of een vrouwelijk jurkje draagt. 

Jij bent de enige die bepaalt of jij in je leven jezelf gelukkig maakt of dat je vooral aan de behoeftes van de mensen om je heen voldoet. Wees niet te bang, durf te leven! Durf te doen waar jij gelukkig van wordt. Wees niet te bang om af en toe egoïstisch te zijn als het gaat om jouw leven en jouw geluk. Het is geweldig, het is een avontuur, maar het is ook veel te kort. Maak er daarom wat moois van!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?