Geluk

Wat wil jij veranderen in 2016?

Stel jezelf realistische doelen om in balans te blijven
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Bijna iedereen maakt ze wel: goede voornemens voor het nieuwe jaar. Het begin van een nieuw jaar is voor velen het uitgelezen moment om eens goed na te denken over het jaar dat gaat komen. Wat wil ik graag veranderen? Wat wil ik bereiken? Waar wil ik mee stoppen of beginnen? Zo ook voor mij. Hoewel ik van mening ben dat goede voornemens in principe op ieder moment gemaakt kunnen worden, is het begin van een nieuw jaar ook voor mij een natuurlijk moment om daar eens extra goed over na te denken.

Waar ik voorgaande jaren mijn voornemens vaak formuleerde in dingen die ik zou gaan oppakken, starten etc. wil ik proberen om 2016 in het teken te zetten van dingen waarmee ik ga stoppen. Natuurlijk, ik ga gezond (blijven) eten, voldoende proberen te bewegen en doorgaan met meditatie en yoga. Maar dat zijn dingen die ondertussen al min of meer een soort van gewoonte voor me zijn geworden. Tuurlijk, ik moet er zeker nog wel de nodige aandacht aan blijven schenken, maar ik hoef er gevoelsmatig geen nieuwe voornemens over te maken. Dus mijn voornemens voor 2016 staan in het teken van het grote stoppen. Stoppen met ….

Stoppen met zoeken
Ik ben best vaak op zoek. Naar grote dingen en naar kleinere dingen. Naar een doel in mijn leven, naar een zinvolle invulling van mijn dag, naar het volgende onderwerp voor mijn blog, naar het volgende gezonde recept, naar leuke, leerzame, nuttige dingen die ik met mijn kinderen kan doen. Ik heb een enorme drang om mijn leven zinvol en nuttig in te vullen. En daar is op zich helemaal niets mis mee. Maar soms slaat het wat door. Dan ben ik bijvoorbeeld aan het spelen met mijn kinderen of ik zit even met ze op de bank televisie te kijken en bedenk ik me dat ik eigenlijk iets nuttigs zou moeten doen. Terwijl ik op dat moment eigenlijk het belangrijkste doe wat ik zou kunnen doen: tijd met mijn kinderen doorbrengen.

Feitelijk betekent zoeken naar iets dat je niet tevreden bent met wat je nu hebt en waar je nu bent. Dus mijn voornemen voor 2016 is dat ik minder ga zoeken. En me meer probeer te richten op wat ik al heb en waar ik al ben. Zodat ik van ieder moment zoveel mogelijk kan genieten, omdat ieder moment op zich van zichzelf al goed genoeg is.

Stoppen met weerstand
Weerstand betekent dat je het huidige moment niet accepteert zoals het is. Je wilt dat iets anders is of je wilt ergens niet zijn. Weerstand brengt negatieve energie met zich mee en blokkeert verandering. Het uit zich vaak in klagen en zeuren en een algeheel gevoel van ontevredenheid. En dat is not the way to go. Van zeuren is bijvoorbeeld bewezen dat het relaties kapot maakt. Grote kans namelijk dat degene tegen wie je zeurt zich ervoor afsluit, omdat we nu eenmaal niet graag lastig gevallen worden met negatieve dingen.

Dus mijn voornemen voor 2016 is om meer met de flow mee te gaan. Om dingen meer te accepteren zoals ze zijn en daar van uit verder te gaan. En dat betekent heus niet dat ik dingen over mijn kant laat gaan of dat ik niet meer zal proberen om bepaalde dingen te veranderen. Het betekent wel dat ik het huidige moment als gegeven accepteer en vanuit daar de gewenste en juiste actie in gang zet: ‘dit is het en zo kies ik ervoor om er mee om te gaan.’

Stoppen met mezelf te beperken
Herken je dat, dat je jezelf vaak je ergste vijand bent? Dat er niemand zo kritisch op jou is als jijzelf? Dat je jezelf wijsmaakt dat je iets wel niet zult kunnen, dat anderen veel beter zijn dan jij of dat andere mensen jouw ideeën wel niets zullen vinden? Dat je altijd het ergste scenario uitdenkt? Dat je overal de ‘maar…’ opzoekt? Ik wel. Ik betrap mezelf nog vaak genoeg op dit soort gedachten. En bewust en onbewust laat ik mij erdoor beperken. Het kleine woordje ‘maar’ bijvoorbeeld daagt je niet uit om over jouw grenzen heen te kijken. Het laat je zitten waar je zit en staat vooruitgang in de weg. Het geeft je een excuus om niet verder te gaan.

Dus in 2016 ga ik proberen dit soort gedachten te stoppen. En ze te vervangen met positieve gedachten en acties; dat ik het wel kan, dat ik net zo goed ben als anderen en dat het beter is dat ik het geprobeerd heb en gefaald heb, dan dat ik het in eerste instantie helemaal niet geprobeerd heb. Dat het allemaal niet zo zwaar en erg is als dat ik soms denk. En dat ‘en’ meestal veel effectiever en positiever is dan ‘maar’.

Stoppen met werken (nou ja, gedeeltelijk dan)
Ik zit in de luxepositie dat ik dit kan doen: ik ga in 2016 een dag minder werken. Niet omdat ik mijn werk niet leuk vind, maar omdat de balans tussen werk en privé soms wat kwijt is. Om half 6 ’s ochtends opstaan om om half 8 ’s avonds pas voor het eerst op de dag wat tijd voor mezelf te hebben, en dat 4 keer per week gevolgd door een dag waarop ik en mijn kinderen alle drie eigenlijk vooral erg moe zijn van de drukke week, breekt zo nu en dan op. Dus ik heb de keus gemaakt om een dag minder te gaan werken. Een dag waarin ik ook een gedeelte voor mezelf heb gereserveerd (dus ook zonder kinderen…!). Waarop ik dingen kan doen voor mezelf. En waarop ik gewoon ook even helemaal alleen ben, zonder collega’s, vriend of kinderen om mij heen. Ik heb het nodig en ik kan het doen, dus gun ik het mezelf. En hoewel ik een drempel over moest, want ik zou nooit zo’n ‘part-time huismoeder die maar drie dagen werkt en voor de rest kneuterig met haar kinderen thuis zit’ (ik in mijn twintiger jaren) worden, denk ik dat het in dit stadium van mijn leven de juiste beslissing is.

Dus dit zijn ze, mijn goede voornemens voor een gelukkiger 2016. Ik heb er zin in. Ik hoop jullie ook!

www.zensible.nl

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie