Geluk

Wat het betekent als iemand zegt dat je te gevoelig bent

De 5 fases van persoonlijke groei

Achteraf realiseerde ik me dat ik sterker reageerde op de toon van mijn vriendin dan op haar daadwerkelijke woorden. Maar op dat moment voelde ik duidelijk dat ik was gekwetst en dat ik even wat ruimte voor mezelf nodig had. Hetgeen ze zei was op zich niet heel erg gemeen, waarom was ik dan toch zo overstuur?

Na een aantal minuten kwam mijn vriendin naar me toe en zei tegen me: “Ach wees toch niet zo’n weirdo!” BAM, die kwam hard aan. Want wat ze eigenlijk zei was: “Je bent te gevoelig.’

Ik heb altijd het gevoel gehad dat wanneer mensen zeggen: “Je bent te gevoelig”, ze dit alleen maar zeggen als ze daarvoor iets gemeens tegen je hebben gezegd. Maar wanneer je maar vaak genoeg hoort dat je te gevoelig bent dan ga je er vanzelf in geloven.

Ik ben niet hooggevoelig (HSP) zoals Elaine Aron het omschrijft, maar ik ben wel gevoelig en ik ben snel van slag en heb niet zo’n dikke huid.

Maar wat is nou te gevoelig? Ben ik te gevoelig en moet ik een dikkere huid creëren (als dat überhaupt mogelijk is)? Of ben ik gewoon gevoelig? Ik heb 3 therapeuten om hun mening gevraagd:

1 Charles Gaby, een therapeut uit Texas zegt dat mensen verschillende scripts om hun emoties hebben heen gebouwd, afhankelijk van hoe je hebt geleerd om je gevoelens te uiten. Wanneer iemand bijvoorbeeld heeft geleerd dat grote jongens niet huilen dan is hij dus geprogrammeerd om zijn ongenoegen niet te uiten. Als hij vervolgens zijn vrouw ziet huilen dan vindt hij haar al snel te gevoelig. Maar zij is misschien juist heel goed in staat om haar emoties te tonen.

Gaby zegt dat iedereen wel eens te gevoelig is. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat er op dat moment iets uit het verleden wordt getriggerd. Gaby zegt dat hij vindt dat wanneer iemand tegen hem zegt dat hij overgevoelig reageert hij dit als feedback ziet dat hij dingen niet groter moet maken dan ze zijn. Gaby zegt dat zijn reactie soms groter is dan het moment verdient, let op dat er een verschil is tussen je reactie en je gevoel.

2 Ken Page, therapeut uit New York zegt er het volgende over: Ik hoor al mijn hele leven dat ik te gevoelig ben, en wanneer iemand dit nu tegen mij zegt dan moet die persoon het echt hebben verdiend om dat tegen mij te mogen zeggen. Hij zegt dat het altijd goed is om de dingen die jij voelt serieus te nemen. Want de dingen die jij voelt kloppen meestal, tenzij er psychisch iets niet helemaal goed met je is. 

Wanneer jij niet meer kunt vertrouwen op je eigen gevoelens dan is het einde zoek. En uiteindelijk zul je als persoon ook ontploffen. Dus laat je gevoelens er zijn zonder dat jij je drukt maakt over of je misschien te gevoelig bent. Als er iets is wat niet fijn voelt dan heb jij waarschijnlijk gelijk, luister daarom gewoon naar je gevoel. 

Carol Lennox, een therapeut uit Austin, Texas heeft geleerd om haar gevoeligheid in haar voordeel te gebruiken. Waneer ze met een client werkt dan gebruikt ze haar gevoeligheid om dieper tot iemand door te dringen. Bijvoorbeeld: “Je lijkt kalm, maar ik voel dat je bang en boos bent, voel jij dit ook?”

Daarnaast zegt Lennox dat we soms overgevoelig reageren omdat niet anderen ons op een kwetsbare manier zien, maar omdat we onszelf op die manier zien. Wanneer iemand wat tegen je zegt wat je belachelijk vindt dan ga je er niet eens op in. Maar wanneer iemand iets zegt waarvan jij vindt dat het waar is dan is het pijnlijk. Dus vraag jezelf de volgende keer af: “Welk teer punt  over wat ik zelf geloof hebben ze geraakt?”

De drie therapeuten geloven dat jij je gevoeligheid kunt managen door je verleden te bestuderen, jouw persoonlijke scripts te onderzoeken en de emoties achter jouw reacties te benoemen.

En aan de andere kant, misschien ben je gewoon erg gevoelig en misschien reageer je soms wat overdreven. Maar de mensen die van je houden weten dit en zullen hier zo goed mogelijk rekening mee houden.

Blijf onthouden dat gevoeligheid een mooie eigenschap is. Want de wereld zou er een stuk vriendelijker uitzien als we allemaal erg gevoelig waren.

Geschreven door Sophia Dembling voor www.psychologytoday.com