Geluk

5 manieren om met teleurstelling om te gaan

5 manieren om met teleurstelling om te gaan

We raken allemaal wel eens teleurgesteld in ons leven. We worden teleurgesteld door onze partner, familie, vrienden of ons werk. Vaak wordt gezegd dat je na een teleurstelling dingen los moet laten en als we dit niet snel genoeg doen dan krijgen we commentaar: “Laat het nou maar los”, “Je moet nu echt verder gaan en het loslaten”.

Maar hoe laat je nou daadwerkelijk dingen los?  Onderstaand vind je manieren om los te laten en om om te gaan met je teleurstelling:

Wees empatisch en mindful: Wees niet te streng voor jezelf, neem de verantwoordelijkheid voor je ervaringen zonder te oordelen. Er zijn genoeg mensen die wachten op een kans om jou naar beneden te halen, ga jij dan zelf ook niet nog eens jezelf naar beneden halen. Nee sta aan je eigen zijde alsof jij je eigen beste vriend bent.

Stel goede vragen: Wat heeft ervoor gezorgd dat jouw emoties werden getriggerd? Wat betekent deze teleurstelling voor jou? Ben je het deels eens met de persoon die jou heeft teleurgesteld? Hoe zou het met jou gaan wanneer jij je negatieve gevoelens los zou kunnen laten? Wie is er bij geholpen als jij je vast blijft houden aan je teleurstelling? Blijf tijdens dit vragenvuur aan jezelf mindful.

Doe een stap terug voor meer overzicht: Soms zitten we helemaal vast in ons denken, omdat we focussen op het negatieve waardoor we het grotere geheel niet meer zien. Soms moeten we onszelf een beter en completer verhaal vertellen.

Focus is heel belangrijk wanneer we op zoek gaan naar perspectief. Focus je op het grote geheel, op andere dingen die wel positief waren en bekijk het eens vanuit een andere hoek.

Vervang je zorgen door plezier: Dit is een inkoppertje, maar toch vergeten we hem soms. Verzet je gedachtes en focus je op wat leuks. Ga iets doen waar je blij van wordt, zie wat voor mooie dingen er nog meer in de wereld zijn.

Verander iets wat je wel kunt veranderen: Je kunt het verleden niet meer veranderen, dat is gebeurd. Maar misschien is er iets anders wat je nu wel kunt doen. Voel jij je gekwetst, ga op een sportclub en verander je mindset. Heb je een promotie niet gekregen, ga je tuin opknappen en haal daar voldoening uit. Dit betekent niet dat je het probleem ontkent, maar dat jij je focus verlegt. Alles in het leven lijkt verbonden en je weet nooit wat een simpele actie of daad teweeg kan brengen in je leven.

www.psychologytoday.com